Teknikens underverk

Karl-Gustav SjöströmUppspelning av musik i dag är möjlig på så många olika sätt och med många olika tekniska hjälpmedel. Många av dessa olika sätt och hjälpmedel kan av oss uppfattas som tekniska underverk, vi som en gång i tiden tyckte att bandspelarenvar det.

Nu har jag haft förmånen att ha min andre sonson hos mig sedan i går, fyra år gammal och intresserad av i stort sett allt. I källaren finns ett rum, som av honom ännu inte är helt utforskat. När han i går hittade en märklig svart låda där med en vev, ville han förstås veta vad det var. För farfar var det då bara att demonstrera. Döm av hans förvåning, när den svarta skivan började rotera och ett skrapigt ’sång- och musikliknande’ ljud fyllde rummet! ’Sänk ljudet’, bad han tämligen omgående och hade sedan svårt att förstå att detta inte var möjligt.

Apparaten rönte ändå stort intresse och vi fick anledning att återvända till den i dag. Ett nytt ord lärde han sig också att foga till andra i samma genre som Mp3-spelare, CD-spelare m.m. ’´Vevgrammofon’ var något helt nytt för honom och uppenbarligen mer intressant och mera av ett tekniskt under än de apparater som han är van vid och de CD-skivor som hanterar så galant på egen hand.

På bilden sitter han med knäppta händer, men om det berodde på att han just då lyssnade till ’Jag har hört om en stad’ framförd av Tempelkören på en stenkaka producerad av Hemmet Härold, eller på hänförelsen inför det tekniska underverket, vet jag inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.