Folkpartiets skolbluff

Sveriges Radio har i sitt program ’Krisen i skolan’ noggrant gått igenom vad folkpartiet under senare år i olika medier upprepat, nämligen att skolan i Sverige i de flesta avseenden är sämst jämfört med alla länder i världen. Mest intressant i sammanhanget är det som vår nuvarande utbildningsminister, Jan Björklund, sagt och skrivet i sammanhanget.

Radion har gått igenom all känd offentlig statistik i ämnet utan att finna belägg för Björklunds och andra folkpartisters påståenden. Dessutom lät man dels en statistikprofessor jämföra folkpartiets fördömanden av skolan med tillgänglig internationell statistik och dels en analytiker från OECD att göra det. Ingen av dem kunde i statistiken finna stöd för folkpartiets föreställning att den svenska skolan är sämst i världen. Tvärtom fann de att den svenska skolan ligger bra till i en internationell jämförelse.

Jan Björklund gavs möjlighet att i programmet klargöra på vilken statistik han grundar sin kritik av skolan. Hans försök att slingra sig ur den omöjliga situationen var närmast pinsam att lyssna på. Alldeles uppenbart blev det i vart fall, att han inte hade någon statistik att stödja sig på, mer än en enkät till landets rektorer. Deras svar tycks vara det enda stöd han och folkpartiet har för sitt påstående att den svenska skolan är sämst i världen.

Utan att ha något som helst belägg för följande, vill jag dock påminna om att alla verksamhetsansvariga frestas överdriva sin verksamhets problem, eftersom de därmed tror sig – och nog också gör det – öka sina chanser att få sin budget utökad.

Kan det rent av vara så, att Jan Björklund och folkpartiet genom sin dåligt underbyggda kampanj mot vår skola varit och fortfarande utgör den bästa hjälp våra friskolor kan ha, när det gäller elevrekryteringen? För vilka föräldrar (fp) skulle egentligen vilja placera sina barn i ’världens sämsta skola’. Den kan möjligen duga för sosseungar och invandrarungar, men inte för dem vars föräldrar har lyssnat på folkpartiets mångåriga attack mot vår skola.

3 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Om du tror att föräldrar fattar beslut om sina barns skolgång utifrån den politiska debatten och en eller annan ”kampanj”, då tror jag att du är ute på lite djupt vatten.
  Föräldrars koll och omsorg går lite djupare än så.
  Nu har friskolorna generellt bidragit till en stor uppryckning och ökad bredd på ansvarstagandet i hela skolväsendet och den påverkan ska vi vara rädda om.
  Jag har stor respekt för det mesta som görs i den kommunala skolan, men jag tror vi har gjort vissa missgrepp som det kan ta lång tid och mycket kraft att åtgärda.
  Mer om det på annan plats.

 2. K-G Sjöström

  Jag ställde den retoriska frågan om folkpartiets kampanj mot den svenska skolan möjligen påverkat föräldrar att välja friskola före den kommunala skolan. Det betyder inte att jag fullt ut TROR att det är så. Men att som du Jan tycks tro, när du skriver så här, ”Föräldrars koll och omsorg går lite djupare än så”, är nog att underskatta den påverkan som folkpartiets kampanj säkerligen utgör och utgjort.

  På samma sätt som många tror sig inte vara påverkad av vanlig kommersiell reklam, blir man givetvis påverkad att den här sortens desinformation. Om föräldrarna dessutom är sanna folkpartister, vore det väl synnerligen anmärkningsvärt om de kunde stå helt påverkade av folkpartiledingens utskåpning av den kommunala skolan.

  Observera att mina tankar inte är ägnade att ifrågasätta värdet och kvaliten på våra friskolor!

 3. Nicke Grahn (fp)

  Visst har Jan Björklund slarvat lite med statistiken. Men den viktiga frågorna han ställer och fortsätter att ställa är: 1) Har den svenska skolan problem med ordningen? Svar Ja
  2) Halkar svenska elever efter? Svar ja, så till vida att Sverige inte längre ligger i den absoluta världstoppen i flera viktiga ämnen.

  Vi i Folkpartiet har ambitionen att svenska elever ska ligga i absoluta världstoppen i de viktigaste ämnena.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.