Vad ’tänker’ du?

Jag har lagt märke till en språklig sak, som jag nu undrar litet över. Väldigt ofta får numera den intervjuade frågan: ’Vad tänker du om det?’

Jag inbillar mig att det är en skillnad mellan ’tänker’ och ’tycker’, men har kanske fel. Om jag får en fråga om något, så måste jag självfallet TÄNKA en stund – en bråkdel av sekund eller ibland längre. Först därefter kan jag säga vad jag TYCKER i sammanhanget.

Är det kanske så att reportern bara vill veta vilka tankar den fråga som ställs väcker och INTE vad den intervjudae till sist TYCKER i sammanhanget? Jag tror fortfarande att man är ute efter den intervjuades tyckande, möjligen inklusive de tankar som lett fram till tyckandet. Och då borde man, tycker jag (efter ha tänkt en stund), att reportern borde fråga vad den intervjuade tycker och inte vad han tänker.

En kommentar

  1. Jan Olof Ahlbeck, Järfälla

    Närmast frestas män väl att tro, att reportern inte har ordvalörerna klart för sig – det är inte alltför ovanligt, tyvärr.
    Men ska man fundera på tänka och tycka, så ligger det en hel del i vad du säger: ”tänka” är ett utsträckt skeende, som kan ta hur lång tid som helst, t o m en hel livstis, medan ”tycka” är omedelbart, tyvärr rätt så ofta utan tänkande i förväg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.