If it isn’t broken, don’t fix it

Vårt lilla nätverk förbinder våra två datorer plus skrivaren med varandra. Min dator har en tid inte varit oåtkomlig via nätverket från Peggys dator. Åt andra hållet har det fungerat perfekt.

Eftersom det finns så många andra sätt för Peggy att få ta del av mina filer, mest bilder, så har detta inte direkt utgjort något större problem. Men skam den som ger sig, tänkte jag i min ensamhet i dag och gick till verket med överdriven självtillit. Ett tips från min son innebar, att jag åtminstone kunde logga in på vår router, där jag misstänkte att någon inställning var fel.

Väl inne i routern och efter mycket funderande hit och kryssade jag ur en enda liten ruta. Blir det fel, tänkte jag, är det ju bara att ändra tillbaks. Att ringa någon av sönerna var väl inte nödvändigt, tyckte jag. I ett kort ögonblick erinrade jag mig något som den äldste sonen ofta sa under en period av sin barndom, nämligen "Kan säff". Precis det tänkte jag nu om själv. Inte skall jag behöva fråga ungarna om en så här enkel sak. Så klart jag kan själv!

Tämligen snart upptäckte jag att jag nu bara kunde arbeta off line och därmed gick det inte att logga in på routern och ändra tillbaks det som blev fel. Jag hade förstås ingen aning om att man måste vara on line, för att kunna ta sig in i routern. Nu hade jag alltså inte lyckats "laga" problemet med nätverket men i stället stängt ut Peggys dator från Internet. Hon som är så beroende av Internet!

Men till min outsägliga lycka, kom jag till sist på ett sätt konfigurera routern så att Internet fungerar igen. Puh! Men innan jag lyckades med det, hade jag redan klart för mig att den här kvällen skulle jag ägna mig åt annat och låta Peggy sitta vid min dator.

Med en lätt skammens rodnad berättade jag givetvis vad som hade hänt för min alltid så förstående livskamrat. Med ett leende påminde hon mig då bara om det amerikanska uttrycket If it’s not broken, don’t fix it. Möjligen har jag någon gång tidigare "försökt laga något som egentligen inte var så trasigt" att åtgärden i stället har förvärrat felet.

Nätverket fixar jag senare – men då med hjälp on line från en av sönerna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.