Andeutdrivning

En vän bland bloggarna rekommenderade mig att läsa Bibelns "Evangelium enligt Markus". Det minsta min respekt för honom krävde var givetvis att följa hans rekommendation. Nu är det gjort.

Som redan rubriken på detta inlägg tydligt skvallrar om, förstärktes mitt tvivel snarare än upplöstes. Det var ändå en intressant läsning. Det är svårt att kort sammanfatta mina reaktioner på det lästa. Jag vill i alla först försäkra vännen Jan och andra, att jag inte läste evangeliet på det sätt som en viss potentat påstås läsa Bibeln. Tvärt om ansträngde jag mig verkligen att förstå vad jag läste. Och inte bara det utan jag försökte också förstå varför jag rekommenderades att läsa just detta evangelium.

Dessvärre stötte jag redan i början av läsningen på exempel på hur Jesus kunde bota sjuka och handikappade genom att befalla de onda eller orena andar som plågade dem att lämna deras kroppar. Vid ett tillfälle fördrevs de orena andarna in i svin. Aha, tänkte jag då, det är därför som judar och muslimer inte äter griskött! En vers längre fram i texten fick mig dock att inse, att detta inte kan vara orsaken bakom inställningen till kött från svin.

Någonstans misstänker jag att jag inte förstår textens egentliga innebörd. Den skall väl förmodligen inte läsas och förstås ordagrant. Men ändå blockeras jag av tanken att sjukdomar skulle bero på onda eller "orena" andar som måste fördrivas, och som f.ö. vanligt folk sysslar med än i dag. Blockerad blev jag, men läste ändå vidare med ett öppet sinnelag.

Mycket finns att kommentera och uttrycka undran inför, saker som jag inte fattar, men jag måste begränsa mig här. Ytterligare en sak vill jag ändå lyfta fram. Vid ett tillfälle läxar Jesus upp sina apostlar, som han insåg inte fattade hans bildlika tal till folket. Jag citerar vad jag läste:

’Ären då också I så utan förstånd? Insen I icke att intet som utifrån går in i människan kan orena henne, eftersom det icke går in i hennes hjärta, utan ned i buken, och har sin naturliga utgång? Härmed förklarade han all mat för ren."

Alltså även svinkött!

Men trots min oförmåga att förstå allt jag läste var det en intressant läsning och samtidigt på ett sätt också överraskande. Jag stötte t.ex. på ord och uttryck, som jag tidigare inte visste hade sitt ursprung i Bibeln.

Men nu återstår förstås frågan om jag skall sjunka in i en djup depression eller inte, när jag nu inser att jag är "fördömd". Fördömd måste jag väl anses vara, som bara tror "litet" och som inte ens är konfirmerad. Ett sista citat från Markusevangeliets 16:e kapitels 16:e vers skulle kunna ge mig anledning till detta:

"Den som tror och bliver döpt, han skall bliva frälst; men den som icke tror, han skall bliva fördömd."

2 kommentarer

 1. Jan N

  Jag förstod att du skulle läsa det, men trodde kanske inte du skulle göra det så snabbt. Men det borde jag ha förstått. *s*

  Många brukar rekommendera att man börjar med Markusevangeliet när man börjar läsa Bibeln. Det anses ha det lättaste språket och vara enklast skrivet.

  Det finns många detaljer att fascineras och förundras över. Mycket man inte förstår.
  Men vad fick du för uppfattning om Jesu ärende här på jorden?

  Får man rekommendera att du läser 1 Mosebok också?
  Vill du läsa den på lite nyare språk (inte nödvändigt) så kan du läsa hela Bibeln på http://www.folkbibeln.net .

 2. Kalle S

  … ofta FÖR snabb har jag lärt förstå.

  Nu har skummat igenom evangeliet igen för att bara kolla att jag förstått så mycket ändå att jag fattat syftet med Jesus ärende på jorden.

  Språket och de märkliga ”metoderna” utgör fortfarande en blockering för mig. Ta bara detta med hur Jesus gjorde för att ge folk synen åter!

  Mer har jag också tänkt på tidpunkten då detta skrevs och då det bästa sättet att förklara undren kanske var att prata om utdrivning av orena och onda andar.

  Ingen vettig, upplyst och mentalt frisk människa kan väl i dag tro på andeutdrivning, eller kan de det?

  Så var det dags för 1:a Mosebok!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.