Janne Josefssons scoop

Med intresse brukar jag se Janne Josefsson program Debatt. Långt ifrån alla gillar det programmet och de metoder som han och hans redaktion tillämpar och inte heller hans sätt att nästan aldrig låta någon tala till punkt. Jag avstår från att sätta ut citationstecken kring scoop i rubriken, eftersom dessa brukar förvandlas till frågetecken vid publiceringen.

En sak har jag noterat och det är jag definitivt inte ensam att ha gjort. Journalistkolleger liksom konkurrerande medier följer ofta inte upp saker som han presenterar i sitt program. I går kväll handlade programmet om KD:s utskåpning av en av sina mera namnkunniga och erfarna politiker, Lennart Sacrédeus, när det gällde nomineringen till EU.

Bl.a. avslöjades att partiledningen tydligt via e-brev rekommenderat sina riksdagspolitiker att inte uttala sig offentligt i frågan. Debatt hade uppenbarligen fått del av ett sådant brev. Ingen av KD:s riksdagsledamöter ansåg sig kunna närvara i kvällens program. Alla hade olika skäl till att inte kunna det. Alla okritiska TV-tittare var frestade att tro att åtminstone några av dem helt enkelt ljög för debattredaktionen. Några direkta bevis för det fanns dock inte.

Den ratade riksdagsledamoten intervjuades direkt per telefon i programmet. Hela frågan måste vara mycket besvärlig för KD.

Av helt andra skäl än att läsa om detta i Aftonbladet (fredagskorsordet är av en hög svårighetsgrad) köpte jag Aftonbladet i dag. Där fanns så vitt jag kunde se inte ett ord om denna för KD intrikata fråga.

Vad beror detta på? Varför vill man ofta inte haka på något som ett annat program, radion eller en papperstidning "avslöjat"? Så är det inte alltid, men just den här frågan borde väl ha varit "mums mums" åtminstone för Aftonbladet. Beror det på hänsyn till KD eller på ett avståndstagande till Josefsson, som förvisso rönt större framgångar i sin journalistiska gärning än många andra kolleger?

Det skulle vara intressant att få ta del av vår kommuns välinformerade KD-politiker Hans-Inge Smetans syn på själva sakfrågan. Är det som Josefsson ägnade gårdagens program åt enbart sensationsjournalistik, eller fanns i det något som KD bör vara oroad över?

7 kommentarer

  1. Positiv

    Det var trist skrivet. Jag läser Kalles bloggtexter med stor behållning. Han lyfter på stort och smått som kommer i hans väg.
    Kalle, skit i den här gnällkommentaren!

  2. För ett schysstare Sverige

    Det här kan man verkligen fundera över. Kan man göra som kd gjort mot den som medlemmarna sätter högst för posten?
    Måste alla vara släta som vaniljsås och måste alla älska EU?

  3. H-I

    Ja du K-G. Jag missade programmet igår (har ju också lite annat än bara politik) men ska se det på webben innan jag kommenterar det på min blogg.

    Men så mycket är väl klart att inte är allt svart eller vitt. Som du vet var jag en av de röstande på PF och jag håller ingen hemlighet av att jag inte röstade för att Lennart ska vara på valsedeln.

    Vi ska komma ihåg att över 50 procent som röstade i provvalet ville INTE ha honom på listan. Alltså partiet är delat.

    Och det är ju knepigt då man offentligt inte kan redogöra för de skäl som är aktuella. Och det är enbart av hänsyn till Lennart själv. Göran redogjorde får några i en presskonferens men det finns fler. Men några skäl ska jag nog nämna på bloggen. Så hav förtröstan.

    Att inte riksdagsgruppen var med hade man fattat beslut om. Det var inte Göran utan Lyckselepojken Stefan Attefall som mejlat ut det.
    Beslutet kan man tycka vad man vill om. Men tanken var att det bara blir pajkastning och inte nåt konkret av det. Vi vet ju hur Janne kan vara om han går på.

    Av förklarliga skäl så anser jag inte att detta är så pinsamt. Vi har en man som inte fått stå på en lista. det händer ganska ofta vid nomineringarna.

    Som sagt återkommer.

  4. M.H.

    Låt bli att läsa Kalles blogg om du tycker att han är så gnällig och låt oss andra njuta av hans underfundigheter.
    Heja på Kalle, följer din blogg med stort intresse.

  5. Kalle själv

    Bästa CJ!
    Vi har uppenbarligen skilda uppfattningar om vad som menas med gnällspik. Den som tycker att jag bara gnäller i mina olika blogginlägg, kan inte ha läst så många av dem.

    Tack till ”positiv” och följer utöver ovanstående dennes råd att helt enkelt skita i CJ:s djupsinniga och superroliga kommentar.

  6. Berith

    om du gnäller, har du i regel orsak till ditt gnäll. Fortsätt med dina funderingar, jag roas storartat av dem- än om jag inte håller med dej om allt. Jag skulle röstat på den ”avsågade” men nu röstar jag nog på Wibe på junilistan istället. Jag gillar inte EU-fortfarande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.