Böckernas bok


Mellan Per Nuders "Stolt men inte nöjd" via "Den tappre soldaten Svejk" till Bibelns "Första Mosebok" är steget långt. En gång i tonåren läste jag med spänning och förvåning Moseböckerna och nu gör jag det igen.

Läsningen av Första Mosebok är närmast omtumlande och ger mig så många aha-upplevelser. Gång på gång förundras jag över hur många moderna företeelser det är som beskrivs redan för flera hundra år (1 800?) före Kristi födelse. Skrevs inte 1:a Mosebok då? Lika mycket förundras jag över hur bekanta många händelser och berättelser är även för "ogudaktige" mig. Var, när och hur det blivit det, begriper jag inte. Kan det möjligen härröra sig ända från kristendomsundervisningen i skolan? Eller är det mitt mångåriga umgänge med mina varmt troende svärföräldrar och de högmässobesök jag gjorde med dem och som jag inte begrep något av men ändå??

Några saker som jag särskilt noterat i läsandet är t.ex. att man i de många släkttavlor som redovisas nästan bara talar om söner som de olika släktena fött. Jag slås också av hur märkligt det uttrycks, nämligen hur många söner mannen i familjen fött, alltså inte kvinnan. Hur skall det förstås?

Jag läser även en hel del om omskärelse, som jag förstått var ett tecken på Abrahams förbund med Gud. Det jag då läser att Gud t.o.m. sade till Abraham att den oomskurne t.o.m. skulle utrotas ur sin släkt väcker frågor hos mig samtidigt som det manar till eftertanke. Så här står det i 17:e kapitlets 14:e vers:

Men en oomskuren av mankön, en vilkens förhud icke har blivit omskuren, han skall utrotas ur sin släkt; han har brutit mot mitt förbund.

Men det som kanske hittills förvånat mig mest är det jag läser om Abrahams brorson Lot och hans döttrar. De hamnade så småningom i en grotta, sedan de av Guds änglar räddats från ödeläggelsen av Sodom och Gomorra. Den äldre dottern påtalar för sin syster att deras far är gammal och att

"ingen man finnes i landet, som kan gå in till oss efter all världens sedvänja".

Efter detta konstaterande, beskrivs något som jag absolut inte kunde drömma om skulle finnas att läsa i Bibeln.

Döttrarna ger sin far vin, en hel del men ändå inte för mycket av vad kan jag förstå av fortsättningen. Därefter väljer de att lägga sig hos honom var sin natt.

"För att vi må skaffa oss livsfrukt genom vår fader",

är det poetiska sätt som händelsen beskrivs på. Lots båda döttrar blev genom sin list, eller vad man nu skall kalla det, havande genom insatser från sin av vin berusade pappa. En fråga som ingen kan besvara idag är hur omvärlden såg på en händelse som den här. Och att ens för mig själv fundera över det, som nu jag gör, bevisar nog bara hur litet jag begriper av Bibelns berättelser.

7 kommentarer

 1. Gunnel

  Om du fortsätter att plugga NT så kommer du säkert att bli en hejare på somliga korsordsfrågor om inte annat

 2. Jan N

  Jag kom märkligt nog just till kapitlet om Lots döttrar idag i mitt dagliga läsande. Jag brukar i regel försöka läsa ett kapitel i GT och ett i NT varje dag.
  Det är många som undrat varför Bibeln berättar så mycket negativt om personerna vi möter, t.ex. om David. Bibeln väjer inte för de hemskaste mänskliga realiteter. Bibeln talar om ett syndafall som fått gruvliga konsekvenser och om en frälsning, en räddning, som är så enkel att den är väldigt svår att tro.
  Målet med hela boken och alla svårförståeliga förebilder (t.ex. omskärelsen) och ”ställföreträdarbudskap” är att vi ska vända om till Gud och tro på Jesus, ställföreträdaren. Trots allt vi ser både hos de andra och oss själva. Tro måste skapas enligt Bibeln, och av dess eget budskap.
  Rom 10:17.

 3. Isak

  Jag skulle tro att det är många bi-
  beltrogna, som satte morgonkaffet
  i halsen. Jag undrar var Markus ,
  Mikael och Jan och dom andra har
  att säga om skriften. Själv så höll
  jag för trettio år sedan på, med Mormoner, Pingstvänner och Je-
  hovas. Kan numera konstatera att
  det var förspilld tid. Och inte ver-
  kar dom ha haft någon framgång
  i sitt förkunnande. Jag skulle nog
  kunna citera pastor Gren, att dom
  är som en cancersvults på sam-
  hällskroppen.

 4. K-G Sjöström

  Jag tror att Gunnel bara menar med sin kommentar, att korsord oftare söker ord och begrepp från Nya Testamentet.

 5. gunnel

  Jag skrev fel – jag menade GT angående kommentaren om korsordet och syftade på Kalles fråga om hjälp att klura ut ett av DN:s korsord häromveckan. Då gällde frågan namnet på Lots hustru.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.