Önskvärd ’oskuld’

För drygt en vecka sedan köpte vi flygbiljetter till kommande USA-resa. För en vistelse där i mer än 30 dagar, kan man inte boka biljetterna via nätet. Det blev därför gjort per telefon och betalat med VISA-kortet.

Men precis som i fjol har vi några dagar kunnat se via internetbanken att beloppet har varit spärrat eller reserverat heter det visst. Nu ser man ingen spärr längre, men pengarna har fortfarande inte dragits från kontot.

Av erfarenhet vet jag att det sällan lönar sig att ställa frågor i detta forum, men jag gör det ändå. Finns här någon som kan förklara, varför ett företag som American Airlines i dessa tider inte snarast tar betalt av oss utan låter våra tusenlappar ligga kvar på vårt konto? Beloppet är som ett spott i havet för dem, men många bäckar små o.s.v.

Naturligtvis har jag frågat American här i Sverige och där vet man inte varför det är som det är. Swedbank kan bara lämna beskedet att det inte är möjligt för någon att spärra/reservera pengar motsvarande deras fordring mer än ett visst antal dagar.

Borde jag kanske vara glad och tacksam över detta i stället för att gnälla (!)? Men kanske beroende på att jag är en man av ’den gamla stammen’ så gillar jag inte att vara i skuld utan eftersträvar ett tillstånd av ’oskuld’. Dessutom finns nu det aktuella beloppet på ett konto som ger 0 % i ränta och där måste det förbli, eftersom VISA-kortet är kopplat till just det kontot.

Visserligen har jag ju ännu inte tagit ut ’varan’, d.v.s. tjänsten att bli transporterad per flyg över Atlanten. Med tanke på det skulle det möjligen finnas en viss logik i att pengarna dras från kontot i samma stund som vi checkar in på Arlanda. I fjol drogs de ca tre veckor före avresan.

Vad skulle hända, om behållningen på kontot just den dag då man vill ta betalt inte är tillräckligt stor? Där ligger egentligen det enda bekymret för oss. Hur lätt är det inte att glädjas åt en extra stor behållning på kontot och glömma att en del av den redan är förbrukad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.