Livsmedelsmärkning

Även i USA tycks riskerna med att äta för mycket fett vara uppmärksammat, om än inte av alla. Så är det också i Sverige, även om faran med för mycket kolhydrater påpekats mer och mer på senare tid.

I USA har jag noterat ett "smart" eller åtminstone smått lurigt sätt att märka en del livsmedel, när det gäller innehållet av fett. I Sverige anges mängden fett per 100 gram, för en normalportion eller på annat sätt. I USA anges inte en vara innehålla t.ex. tio gram fett per angiven enhet. I stället sägs den vara till 90 % fettfri. Visst låter den inte därmed mycket magrare och hälsosammare?

2 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid

    Jag har sett det där på många olika platser. Var i Sydafrika och förundrades över denna omvända tänk i fettprocenten.

  2. Peggy

    Hej Kalle!
    Om jag riktigt förstår vad du har skrivit, då har du lite fel. Det står faktiskt på förpackningen hur mycket fett, kolhydrater, socker, m.m. som finns i en viss produkt, men informationen gäller PER PORTION. Knepet är förstås att ta tiden att kolla vad det är som beträktas som portion – som också anges på förpackningar. Eftersom en portion är oftast betydligt mindre än vad man bedömmer (eller hoppas) kan man blir lite lurad – men bara p.g.a. de själva inte bryr sig så mycket om att ordentligt granska portionsmåttet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.