Bekanta genom bloggen

Det är märkligt hur lätt man blir alltmer och mer bekant med vissa av bloggarna bara genom att läsa deras inlägg. Graden av var och ens öppenhet och orädsla att lämna ut små brottstycken även från sin privata vardag är förstås avgörande i sammanhanget.

Jag kan i stort se fyra kategorier av bloggare. Fler skulle förstås kunna urskiljas. Några skriver bara om om stora och världsomspännande ting, eller åtminstone riksomfattande saker. De nämner inte ett ord från sitt privatliv.

Andra blandar dessa stora frågor med små från sin egen vardag och händelser eller minnen från sitt eget liv och bjuder även in till inblickar i sin sin allra närmaste och privata sfär.

Ytterligare en tämligen stor grupp, som mest tycks bestå av yngre flickor, är den som skriver nästan enbart om sina privata angelägenheter och vad det gjort eller gör ensamma eller tillsammans med sina vänner. Språket i deras inlägg är inte minst intressant för en person i min ålder.

Några ingår i politikergruppen. I deras blogginlägg läser man huvudsakligen bara om deras eget partis förträfflighet, som de får att framstå ännu förträffligare genom att samtidigt peka på de övriga partriernas bristande omdöme, fattningsförmåga, ansvarskänsla, kunskaper om rotsystemet hos björkar och deras möjligheter att överleva störningar underifrån m.m.

Vare sig det stämmer det eller ej, går det inte att undvika att för sitt inre bilda sig en personlig uppfattning om de medbloggare som man läser mera konsekvent. Ibland undrar jag hur ens egen bild av dem skulle behöva justeras åt endera hållet, om jag en dag skulle träffa dem ’face to face’ och ges tillfälle att bedöma dem utifrån deras talade ord.

Till sist – för att undvika eventuella misstolkningar av det här inlägget – alla sorters inlägg är berättigade och jag vill på intet sätt döma ut något av dem. Jag har förstås mina favoriter, men vilka de är behåller jag för mig själv.

4 kommentarer

  1. Berith

    jag håller med dej om att vissa bloggar blir ”kärare” än andra. Dan (Vindeln) och Kärran har varit två favoriter, Dan tyvärr nu mera sällsynt förekommande. kärleken kanske tar tid:-D. de yngre damerna och herrarna gör mig förundrad över deras alkoholvanor, något som inte existerade i min ungdom på stenåldern. vännäsbloggarna är intressanta och tankeväckande allihop..Gunnels liv roar..bloggläsandet berikar mitt liv ,fortsätt för att del att dela med
    er av era liv och tankar

  2. Smulan

    Jo det skulle helt klart vara mer intressant se vem personen är bakom det man skriver. Jag tycker vi människor är mer intressanta som person än det vi skriver om. Vilka är vi, egentligen, och vilka funderingar och drömmar har vi och hade vi en gång?

    Ibland kan jag tycka små barn ger mer i ett samtal än vad vuxna människor ger. Barn är rena och oförstörda i sinnet till en viss ålder. Ett litet barns funderingar kan många gånger få en vuxen att tänka till lite extra om livet och dess värden.

    Man kan lära sig mycket av att lyssna till småfolkets många funderingar.:-)

  3. Dan Oskarsson

    Tror att en välformulerad informativ textmassa endast säger en del om människan bakom bloggen. Människans totala kommunikation med gester och tal säger så mycket mer. En beteendevetare, psykiatriker eller motsvarande kan säkert analysera personligheten till en viss grad genom att läsa bloggen men knappast fullt ut.

    Glöm inte tids -och formuleringshetsfaktorn, en som ägnar mycket tid till att blogga och är välformulerad ökar möjligheten till att nå ut med sitt budskap och minimerar möjligheten att bli feltolkad. Den som ägnar lite tid till att blogga och har svårt att formulera sig stressar nog fram ett budskap som inte speglar personens verkliga budskap.

    Personligen så ägnar jag alldeles för liten tid till att blogga men försöker åtminstone att hinna läsa din blogg då jag har möjlighet..

  4. Gunnel

    Jag är av den uppfattningen att man kan nog kan utläsa både av och mellan raderna tillräckligt mycket för att kunna skapa sig en bild av personen bakom bloggen. Förmedlar man bredd, humor, självdistans, klokhet och ett visst mått av ödmjukhet inför livet så är det högst sannolikt att jag fastnar för den bloggen. Som din t ex! Sedan finns det även sådana som har en mindre hälsosam blodtryckshöjande effekt, men som man inte kan låta bli att följa. Berikad blir man nästan varje dag – det är en sak som är klar, för att inte tala om hur man förkovrar sig i att få sitt budskap tydligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.