Åretruntbostad i Mavas

Arvid KaddikEn bloggande Sörforsbos blogginlägg från Gautosjö, fick mig att plocka fram några skokartonger bilder, som tillhört min svärfar, samediakonen Arvid Kaddik, Arjeplog.

Bilden jag sökte, hittade jag inte. Den jag visar är skannad från hans bok "Samediakonen berättar" från 1989. Det förklarar till en del den dåliga bildkvalitén. Bostaden fanns i Mavas i Arjeplogs fjällområde vid Piteälvens källflöde.

Jag citerar från boken:

"Bostadsfrågan kom ofta på tapeten. Sålunda fick vi vid ett tillfälle besök av den åttioåriga änkan Inga Steggo och hennes söner. Under samtalet framkom att deras stuga i Mavas var i sämsta tänkbara skick. Väggarna var uppruttnade och man hade måst stapla torv mot dem för att hålla kylan något så när utomhus. Golvet var också i mycket dåligt skick. Eftersom de ekonomiska resurserna var små måste man ändå finna sig i misären.

Jag tog kontakt med Missionssällskapet och andra organisationer som kunde tänkas lämna ekonomisk hjälp. På så vis kunde de frakta byggnadsmaterial till vägslutet i Stensudden och vidare med snöbil de åtta milen i obanad terräng fram till Mavas. Om våren kunde man börja uppföra en mänskovärdig bostad. Jag kan inte glömma hur rörda och tacksamma de blev över ett det hade gått att ordna. En av sönerna utbrast: Men Kaddik, men Kaddik, ett hjärtligt tack!"

Jag utgår från att Sörforsbornas sommarstuga vida skiljer sig från den åretruntbostad som bilden visar.

En kommentar

  1. Gunnel

    Tänk vilken skatt med bilder som minner om andra tider och förhållanden. tack för att du delade med dig. Jodå, visst är R:s stuga bra många snäpp modernare och mer komfortabel – och än bättre ska den bli…Vänta bara tills hans blir pensionär!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.