Myndighetsutövning utan formella beslut

Jag kan inte avstå från att även här ta upp något som blivit en käpphäst för mig. Än har ingen rakt ut sagt att jag har fel i mina tankegångar i frågan. Förhoppningsvis kan kanske någon av bloggläsarna göra det – eller ännu hellre stödja mina funderingar. Nedanstående inlägg fanns publicerat i gårdagens Dagens Samhälle.

Sticker man ut huvudet som jag gör här borde man antingen kunna förvänta en tydlig protest och inte bara den tystnad som jag hittills mött.

DEBATT: Betygs­förslag – ett slag i luften

Publicerad 19 mars 2009

Ny lagstiftning hjälper inte när felet är att den som finns inte följs på rätt sätt, påpekar Karl-Gustav Sjöström.

Centern och Kristdemokraterna vill att nya skollagen ska ge elever rätt att överklaga sina slutbetyg. De konstaterar samtidigt att betygssättning är myndighetsutövning.

Myndighetsutövning kräver formella beslut. Formella betygsbeslut borde därför redan nu fattas i ansvarig nämnd eller i form av delegationsbeslut. Om en sådan rutin tillämpas kan ju "betygsbeslut" överklagas redan i dag.

Men i dag lämnar betygssättning i kommunerna normalt inte spår efter sig i form av formella beslut. C och KD ser ändå betygssättning som myndighetsutövning – och då finns ju redan möjlighet att överklaga betygsbesluten! Vad skulle då finessen vara med att ge elever möjlighet att begära om­prövning av slutbetyget enligt en ny paragraf i skollagen?

Problemet är att betygssättning tillåts vara en form av myndighetsutövning utan att formella beslut fattas och att just detta är orsaken till att det inte går att överklaga betygen. Alltså är det ingen brist i skollagen utan i stället i tillämpningen av förvaltningslagen!

Karl-Gustav Sjöström
Brån, Vännäs

Fotnot: Förslaget finns i SOU 2008:27, ’Framtidsvägen – en ­reformerad gymnasieskola’.’

2 kommentarer

  1. Briggen

    Fortfarande är det alla andra det är fel på, utom du. Du har inte tänkt på att det kan vara tvärt om…?

  2. K-G själv

    Det glädjer mig Briggen, att du i mig har funnit ett hatobjekt. Jag hoppas att du har fler att hata eller i vart fall irritera dig på.

    Samtidigt förvånar det mig att du överhuvudtaget läser mina blogginlägg.

    Jag förstår samtidigt att du saknar såväl intresse som resurser för att ha något att säga om själva sakfrågan i mitt inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.