”Care packages”

I går fick posten/kiosken i Vännäsby ta hand om något som inte hör till den vanliga dagsrutinen. Via dem skickade vi nämligen ett s.k. Care package till Peggys son som nu tjänstgör i Irak.

Den unga kvinna som tog emot paketet, skötte det på ett mycket professionellt sätt och uppenbart var det att hon nog också tyckte att det var litet kul att för första gången ta hand om ett paket med den adressen.

Det kommer att ta tid, innan paketet når Mike någonstans i Irak. Även om ju kriget där är slut för länge sedan, är hans vistelseort hemlig. Paketet går först till USA, för att sedan därifrån via militär transport skickas vidare till Irak.

Min fru kallade paketet ’Care package’ och nu har jag tagit reda på litet närmare, varifrån det uttrycket kommer. CARE Package var ursprungligen en humanitär organisation (Cooperative for Assistance and Relief Everywhere) . Begreppet används för paket med mat eller annat som sänds för att ge bistånd och tröst till behövande.

1945 initierade det nybildade CARE (Cooperative for American Remittances to Europe) ett program för att sända livsmedel till Europa, där massor av människor riskerade svält som en följd av Andra världskriget. Då kunde amerikaner för 10 dollar av amerikanska regeringen köpa paket som fanns iordningställa inför en invasion av Japan, som dessbättre inte blev av. Dessa paket garanterades nå de hjälpbehövande inom fyra månader.

Så länge behöver inte Mike vänta på sitt Care package och innehållet skiljer sig också väsentligt från de paket som efter kriget skickades till de nödlidande i Europa. Tydligen har numera Care package fått en delvis ny innebörd. Men förhoppningsvis tas det emot med glädje också i dag, även om mottagen inte är ett olyckligt och utarmat offer för andra världskrigets fasor.

2 kommentarer

  1. Peggy

    Vad intressant! Det visste inte ens jag! Jag antog att det var en slags förkortning för utrycket ”because I care about you”. Du är en mycket duktig utredare!

  2. LO

    Mycket intressant.
    Tänk vad man kan lära sig av en blogg. Nu får jag hoppas att det här dyker upp i nå’t frågeprogram eller i ett sällskapsspel så att jag får en chans att briljera med mina nya kunskaper. Tack Kalle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.