Bishop Hill

K-G SHär kommer så en första minnesbild från vår Iowatur. Av en ren slump råkade vi passera en skylt pekande mot Bishop Hill på väg hem i går. Namnet föreföll bekant och efter en snabb titt i en av våra turistbrochyrer insåg vi att vi inte kunde bara köra förbi.

Bishop Hill ligger i Illinois. Många svenskar torde känns till vad det är, men inte jag. I vart fall var det en gång en svenskkoloni, som till en början bara bestod av dess religiöse ledare, Erik Jansson, som lämnade Sverige tillsammans med några av sina trosfränder 1846. Han tänkte sig att Bishop Hill skulle bli ett nytt Jerusalem och den kristendom som han företrädde skulle spridas över hela världen. Så blev det nu inte. Hans lära kallades här för ”The Jansonist movement”

Erik Jansson mördades efter ett par år av en annan svensk invandrare, som hade gift sig med en släkting till Jansson men frbjöds av Jansson att flytt från kolonin med sin unga fru.

Det finns mycket att läsa om Bishop Hill för den som är intresserad. Det finns därför liten anledning för mig att berätta mer.

Vi träffade bland många andra en svenskättling, vars farfars far kom från Hälsingland. Hans namn var Tinglöv och släkten tog sig namnet Tingleaf sedan det kommit till Hishop Hill. Tingelöv är ju inte särskilt vanligt i Sverige och naturligt undrar jag nu om Tingelöv i Vännäsby härstammar från Hälsingland.

Jag visar en bild av ett av de gamla husen i Bishop Hill. Det byggdes 1852 och var avsett för boende för de trosfränder som allteftersom anlände till platsen. Senare ändrades det till att bli ett hotell. Det mest märkliga med den här byggnaden är dock att den besökts tre gånger av äkta svenskar med samma förnamn. Den ene av dem höll ett bejublat tal från balkongen till vänster på bilden och den andra bara gick omkring och tog del av alla de museala föremål som byggnaden innehåller.

Båda heter Karl-Gustav, den ene är kungen av Sverige och den andre är Karl-Gustav från Brån. Det var faktiskt kul att presentera sig som Karl-Gustav just i denna gamla svenskbygd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.