Mopedminne

Ungefär så här såg den ut

Hans-Inge Smetanas bild och inlägg om packmopeden m.m. från hans tonårstid väcker direkt minnen även hos mig.

Min äldste son Lars fick sin begagnade moped av märket Puch Dakota, köpt av en viss Patrik Johasson. Mopeden hade redan gått ett antal tuffa mil. Efter en tid avslöjade diverse missljud och andra tecken att vevstakslagren var slut. Den då betydligt modigare pappan till sonen såg genast en utmaning i detta och bestämde sig för att själv för första gången i sitt liv ge sig på uppgiften att byta lagren.

Lätt var det att ta loss motorn från ramen, något svårare var det dock att ”öppna”den och blotta bl.a. innehållet i växellådan. Mitt i detta arbete kom Lars in i garaget och visade mig med ett raskt grepp hur lätt det var att skilja de båda motorhalvorna från varandra.

Min tanke var att göra det ytterst försiktig, för att sedan veta exakt hur drev, distansbrickor m.m. skulle sitta. Hans raska grepp gjorde dessvärre att några delar tog chansen att hoppa upp ur växellådan. Om jag inte minns fel, var det något i fjäderväg som sprätte ut dem.

Jag minns inte riktigt vad jag då sa till honom, men ”tack för hjälpen” var det i alla fall inte.

Jobbet blev genast litet mer spännande. Lagren byttes, motorn sattes ihop med alla delar från växellådan på rätt plats som jag åtminstone trodde. Motorn in i ramen och så provkörning. Allt fungerade perfekt, så när som på att den högsta växeln (jag tror det var 4:an) inte längre gick att lägga in! Loss med motorn igen och sedan ett snabbt beslut om att ge upp och låta en verkstad ta över. I dag skulle jag nog ha försökt igen.

Mopeden blev bra, stod ut med diverse trimningsinsatser och höll även för lillebror Anders under hans mopedår. För inte så länge sedan fick jag veta, vad den fick genomgå i trimningsväg. Möjligen var det ett ansvar för oss föräldrar att kolla sådana saker, vilket vi alltså inte gjorde.

2 kommentarer

  1. kristina vns

    Precis en sån moppe som på bilden, hade jag när jag var femton! Wow, vad nostalgisk man blir, inte var dag man ser en sådan, minsann!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.