Påtvingad respektlöshet

I dagarna är jag inne i ett mycket såväl fysiskt som mentalt betungande arbete. Det går knappt att avgöra om det är min kropp eller mitt psyke som får mest stryk.

Min uppgift är att tillsammans med en annan person utrymma en lägenhet på allt vad som där finns. I lägenheten finns en enorm mängd saker, som dess ägare samlat under ett ca 50 års långt äktenskap. I deras ögon är det mesta säkerligen värdefullt men nöden tvingar oss ändå att betrakta mycket av det som bara skräp.

De båda makarna kan av hälsoskäl inte närvara och ej heller lämna sina synpunkter på vad som skall ske med de olika tillhörigheterna. Att bedöma sådana frågor ligger därför helt på mig och på vad som gäller för mig som gode man och vad som samråd med överförmyndaren ger mig.

De båda makarnas liv passerar på ett sätt revy inför våra ögon, eftersom vi så noggrant av olika skäl måste gå igenom varje låda, kartong o.s.v. Vår uppgift är nämligen att samtidigt söka efter saker som lagts undan och sedan fallit i glömska men som nu behövs. En del av dessa saker har vi också hittat. Det glädjer mig t.ex. att i dag kunna ge den gamla kvinnan den hörapparat som hon inte kunnat hitta.

Hela tiden känns det som detta vårt absolut nödvändiga arbete ändå görs helt utan respekt för de båda gamla makarna som under ett helt liv samlat alla dessa saker. Även om vi försöker utföra jobbet med största respekt för de gamla, inser vi ändå att vi omöjligt kan komma undan det faktum att vi så här brutalt splittrar deras hem utan deras vetskap.

En slags tröst är det dock att de själva inte har den ringaste aning om vad som pågår, bl.a. därför att denna deras sista "normala" boende inte längre ens finns kvar i deras medvetande. Självklart har jag informerat dem, en infomation som dessvärre inte sa dem något.

Måhånda kan någon tycka att det också är respektlöst att berätta det jag nu gjort. Mitt eget personliga behov av att berätta om det känns dock för stort för att bara negligera.

 

8 kommentarer

 1. Berith

  Jag förstår dej,det är alltid hjärtslitande att bryta upp ett hem..oavsett orsak. Både min mammas hem och svärmors har vi måst avsluta. svårt att bedöma vad som är värt att ha kvar, i ditt fall återstår väl bara auktion eller??? Vad kan man göra med grejorna? Hur vet mn vad som är skräp och inte?? Många svåra frågor att fundera över.

 2. Lisette Edholm

  Jag förstär inte Lisbet Olofssons kommentar. Försöker hon göra någon affärer på er töming av de gamlas lägenhet.

 3. Kalle

  Till Lisette och Lisbet…
  Det är naturligtvis helt uteslutet att skulle sälja eller ge bort något från de gamlas hem.

 4. Lisbet Olofsson

  Då ber jag ödmjukast om ursäkt om det verkade frånstötande, oetiskt eller något annat som verkar ”barskt”.

  De var inte alls min mening utan förstår att ni som tycker detta har varit med om något tillfälle när någon annan har varit respektlös etc i ett likande tillfälle. Eftersom jag inte ens hade en tanke om det.

  Jag tar för givet att ger man bort någons grejer så har man tillstånd till det etc. Skulle aldrig tro att man gör det utan att få det etc. Men det har väl att göra med mina värdering och naiva syn på människosläktet.

  Förlåt för mitt dåliga sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.