”Lumpen” i Kina

Bland alla frågor vår guide fick ingick förstås även frågor kring militärtjänstgöringen för Kinas unga män.

Enligt guiden gör man "lumpen" i hela tre år, men en stor mängd unga män väljer att avstå helt. Det är nämligen mycket enkelt att skaffa sig ett läkarintyg, där mindre – eller större – defekter intygas. Då slipper man. Endast kärnfriska antas till militärtjänsten. Guiden sa att man måste betala för sådana intyg och det lät nästan som om han menade betala "extra" till doktorn. Vi frågade dumt nog inte om detta.

En snabbkoll på nätet visar att Kinas militärbudget är 45 miljarder dollar, även om Pentagon tvivalr på den siffrar och anger i stället 105 miljarder som en säkrare siffra. Det är alltså en bra bit kvar till storleken på USA:s frösvarsbudet som är betydligt högre än 645 miljarder dollar. Jag fann dessa siffror i EN av många artiklar på nätet.

Officiellt är Kinas militära uppgift att försvara gränsen till 14 grannländer samt den 18 000 km långa kusten plus att vara beredd på ett eventuellt anfall från Taiwan.

Men som sagt; lumpen är det lätt att slippa.

Rekryteringen sker huvudsakligen från den fattiga landsbygden, för vars unga män tre års fri "mat och husrum" samt därefter ett garanterat jobb är mycket lockande. Militärtjänsten sas vara väldigt fysiskt krävande och att vanliga stadsbor skulle få svårt att klara den – allt enligt vår väl insatta guide.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.