Tvångsintagning av äldre

Hans-Inge Smetana försöker så gott det går att förklara vad han och andra politiker menar, när de pratar om att låta de äldre bo kvar hemma "så länge som möjligt". Fortfarande tycker jag att uttrycket är luddigt och lämnar öppet för var och en att tolka det litet som man själv vill.

Hans-Inge säger bl.a. att politikerna i Vännäs kommun har fattat beslut om (?) att en åldring skall bo kvar hemma så länge han eller hon själv vill. Vilken föreställning hade man när det beslutet togs om den enskildes otvetydiga rätt bestämma detta själv? Felaktig måste den ha varit, när man inbillade sig att ett sådant beslut behövs.

Beslut med den innebörden indikerar att politikerna tydligen helt felaktigt inbillar sig, att man utan ett sådant beslut skulle ha rätt att tvångsinta de gamla till särskilt boende. Beslutet skulle kunna jämföras med ett beslut om förbud mot att köra rattfull i Vännäs! Laglig rätt för båda dessa saker saknas och några kommunala beslut behövs därför inte.

Till politikernas överflödiga beslut om det förbud mot tvångsintagning som alltså redan finns genom befintlig lagstiftning läggs så följande brasklapp:

"… så länge vi som kommun kan garantera brukarens omvårdnad och medicinska säkerhet."

Det måste betyda, att politikerna nog tycker att den gamle själv måste få avgöra, om och när det inte längre är möjligt för vederbörande att bo kvar hemma. Men samtidigt menar man också att andra utifrån den gamles hälsotillstånd skall avgöra när boendet hemma inte längre är möjligt. Dessa två ståndpunkter går inte ihop.

Och vad menar du, Hans-Inge, med att  "vi som kommun kan garantera brukarens omvårdnad och medicinska säkerhet?"

Det måste väl tolkas som ett besked om att den enskildes rätt att bo kvar hemma upphör samma stund som kommunen genom sina tjänstemän menar att de inte längre kan garantera brukarens omvårdnad och medicinska säkerhet?

Och är det förresten kommunen som skall garantera den medicinska säkerheten för den som bor i s.k. eget boende? Jag utgår från det ansvaret fortfarande är landstingets.

Ett fortsatt avändande av uttrycket "få bo kvar i hemmet så länge som möjligt" borde enligt min mening inte alls användas, eftersom det är så oklart vad man menar med det.

 

2 kommentarer

 1. Hans-Inge Smetana

  Du nöjer dej inte med den som jag tycker rätt tydliga beskrivningen. Är du rädd att kommunen ska komma o hämta dej i Brån en dag, eller att du ska få bo hemma alldeles för länge 🙂

  Utrycket må var luddigt men jag ser inget problem i saken då det är en dialog med brukaren som är nödvändig.

  Sen är det som du skriver att vi har en tydlig lagstiftning. Och jag trodde inte att det varit oklart att det är landstinget som har hand om hemsjukvården.

 2. Kalle

  Ok då… fortsätt du med den oklara formuleringen! Alltid lurar det nå’n.

  Jo nog är det glasklart – att landstinget har hand om hemsjukvården. Men vad menar du då med att ”kommunen skall garantera medicinsk säkerhet”. Det är väl ändå sjukvårdshuvudmannens uppgift och ansvar, eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.