”Orsaken beror på”

Vårt språk genomgår en fortlöpande utveckling och förändras allteftersom i vissa delar. Det är inget nytt med det.

När jag hör och läser saker, kan jag därför inte alltid vara säker på om det som sägs och skrivs och för mig verkar vara fel, kanske ändå är rätt.

Inte så sällan hör jag reportrar i radio säga att "orsaken beror på". Men nog är det väl ändå så, att en orsak är eller var? Vad som däremot har orsakats beror  på den ena eller andra omständigheten.

4 kommentarer

 1. Briggen

  Oj, oj, oj, otroligt viktiga saker du tar upp i din blogg! Kan du över huvud taget sova på grund av detta?!

 2. Ola Nordebo

  Intressant med språkfrågor. Håller helt med. Radiotalande kan dock vara ursäktat i viss mån, tycker jag. Grammatiska regler är inte alltid lätta att följa till pricka när man talar live och kanske byter tankespår mitt i en mening.
  Börjar en förändring i det grammatiska språkbruket bli vanligt återkommande i skrift, exempelvis i tidningarna, finns det större skäl att uppmärksamma och värdera den. Och då kanske även ibland oroas över och upplysa om sådant som kan anses vara direkt felaktigt, som ditt exempel, eller när man inte skiljer mellan ”sin” och ”hans/hennes” eller mellan de och dem.

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Briggen (2009-10-27 21:38)
  Att t.o.m. du smarte och djuplodande Briggen tar dig tid att kommentera inlägget tar jag som det bästa beviset för att det var av betydelse för fler än för mig själv enbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.