Bra i Umeå, men i Vännäs?


NANTES ligger i den blå cirkeln och besöktes bl.a. av
Umeåregionens företrädare.

Så har då Johan Söderling, vårt kommunalråd i Vännäs, vänligen förklarat varför han ändå ansåg studieresan till Frankrike värd pengarna. Jag ber om ursäkt för att jag utgick från att han hade läst mina inlägg.

Själv anser jag dock man nästan bör ha en skyldighet att hålla ett visst öga på blogginläggen i och med att man själv finns med bland bloggarna. Nu menar jag förstås bara att man åtminstone måste ta sig tid för de få bloggare som har Vännäs som hemvist.

Utan tvekan finns det mycket att göra åt den biltrafik, som från olika håll anländer till Umeå och den består som bekant av många bilar från Vännäs. Att politiker och tjänstemän från Umeå därför kan ha nytta av studiebesök till städer i Europa, som hunnit långt med sina lösningar i syfte att minska biltrafiken inne i städerna, är lätt att förstå och även acceptera.

Att det också ska finnas något berättigat behov för småkommuner som Vännäs, Bjurholm, Vindeln, Nordmaling och Robertsfors av samma studieresa, begriper jag fortfarande inte. Visserligen är en strävan till samarbete i vidaste mening ett huvudsyfte för Umeåregionens kommuner. Men att på bästa sätt ta emot den biltrafik som når Umeå från kranskommunerna, måste väl ändå vara Umeå kommuns ansvar.

Såvitt jag förstår deltog minst tre personer från var och en av de sex kommunerna i regionen. Man behöver inte vara alltför insatt för att inse det blev en tämligen dyrbar studieresa, som ju resor blir när "all is included".

Jag är helt övertygad om att det hade varit möjligt med dagens teknik att "besöka" de båda städerna via ord, ljud och bild hemma i respektive kommuner. Det hade förstås inte blivit lika trevligt som ett besök på ort och ställe, men betydligt billigare. En delegation från Umeå hade utan vidare kunnat dokumentera det som var värt att se och som hade med resans syfte att göra. Såpass goda egna tekniska resurser den stora kommunen säkerligen.

Hemkomna hade umeådelegationen sedan kunnat bjuda in kranskommunerna och visa dem sina bilder och filmer från resan. Precis som alla vi andra ofta gör när vi har varit på en trevlig och intressant resa.

Den mera generösa och förstående sidan av mig, kan samtidigt se på resan ur en annan synvinkel. Politikernas villkor är inte alltid så avundsvärda. Kanske bör vi ändå kosta på dem en och annan resa utomlands, även om syftet med dem ibland kan ifrågasättas. Och för all del, låt oss inte heller vara så avundsjuka att vi också missunnar de högavlönade tjänstemännen att få följa med.

5 kommentarer

 1. johan Söderling

  Nog är det väl magstarkt att kräva att jag ska hinna delta i era bloggar. Det får väl ändå räknas som ett frivilligt engagemang som ligger utanför uppdraget. Jag har valt att försöka lägga in bloggar och läsa allt jag hinner. Detta för att ge medborgarna en möjlighet att få lite inblick i min vardag. Om jag ska ska uppfatta det som ett krav blir jag besviken. Jag hävdar fortfarande att jag är nåbar på olika sätt. Bloggen är ett. Välkommen att höra av dig!

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Jag förstår inte vad du menar, när du skriver att det är ”väl magstarkt att kräva att du skall hinna delta i era bloggar”. Vem har krävt det? Jag har det inte utan jag menar bara att i och med att du har tid att skriva blogginlägg själv, så borde du när du gör det också hinna kasta ett öga vad de få övriga vännäsbloggarna har skrivit. Läsa allt är ju inte nödvändigt, men om du redan i inläggets rubrik ser ditt namn, tycker jag nog att du bör kunna ta dig tid att läsa det också.

  Det ”bör du nästan ha en skyldighet att göra”, skrev jag. Du måste ha missat ordet ”nästan”.

 3. Katarina Hampusson

  Jag håller med Karl-Gustav. Bloggarna är det nya sättet att kommunicera. Nya och gamla tankar och frågor kommer fram i dessa. Jag tycker att svar göras i den blogg där frågan öppnas annars riskerar vi som läser frågan att missa svaret, det i sin tur kan få det att framstå som att svar aldrig kommit. Jag tycker att kommunalrådet gärna kan använda en stund om dagen till både egen och andras bloggar och låta det moderna mediet bli en del av den öppna demokratin.

 4. Peggy

  Jag köper inte ursäkten du gav politikerna och andra högavlönade tjänstemännen! Det finns väldigt få jobb i världen som emellanåt inte är tråkigt, extra jobbigt, eller som kräver mycket ansvar. Många andra jobbar också hårt för samhället, men det blir inga trevliga resor till Frankrike som förmån!

  Det känns så fel att ju mer man har i lön desto mer får man gratis i dagens hierarki! De har väl råd att ordna upp en semester på egen bekostnad! Det är inte avundsjuka som fick mig att skriva detta utan ett krav på våra politiker att visa mer respekt och ansvar med skattebetalares pengar!

 5. Karl-Gustav Sjöström

  Du känner ju mig ganska väl vid det här laget och det jag säger i sista stycket, och som du inte köper utan vidare, är inte direkt vad jag innerst anser.

  Jag köper däremot din välskrivna kommentar rakt av, eftersom den innehållsmässigt stämmer så väl med vad jag också tycker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.