Gode mäns tystnadsplikt

I dag fick jag ett brev från NUS i min egenskap av god man för den som brevet gällde. Nu vill jag informera om vad som gäller för oss vad gäller tystnadsplikt.

Ända tills den dag, när jag gavs möjlighet att vara med på en utbildning för god män, tog jag för givet att god män omfattas av tystnadsplikt liksom så många andra gör som får inblick i andra människors liv.

På utbildningen fick vi veta, att det inte finns någon formell tystnadsplikt för gode män. Dessbättre hade jag dock från den första dagen som god man utgått från att det gjorde det.

Jag tror att många tror precis som jag trodde förut, nämligen att gode män omfattas av tystnadsplikt. Nog kan man tycka att det märkligt att vi inte gör det. Godemanskapet innebär en djup inblick i huvudmannens allra privataste ting.

Naturligtvis tror jag ju inte att någon god man öppet pratar om sin hudmans privata angelägenheter, bara för att han eller hon inte omfattas av tystnadsplikt.

 

 

En kommentar

  1. Peggy

    Jag håller med dig att det känns underligt att tystnadplikt inte förväntas av gode män. Men samtidigt är det nästan en självklarhet att en gode man skall visa sin respekt för sina klienter genom att åtminstone vara sedligt tyst om inte lagligt tyst.

    Jag är så lycklig för dina klienters skull, eftersom de har lyckats att få den bästa gode manen någon möjligt kunde ha fått!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.