Banksekretessen

I dag har jag än en gång fått erfara hur sträng banksekretessen är. Och än en gång är det svårt för mig att förstå varför den är så sträng som den är.

Under mitt arbete som god man med åtrsredvisningen för en av mina huvudmän, upptäckte jag att ett mindre belopp månatligen hade satts in på hans konto i Swedbank. Transaktionen benämndes "Pension" på kontohistoriken som jag hade skrivit ut från internetbanken.

Personen i fråga får pension från tre olika håll men alltså även från en fjärde utbetalare. Det var helt nödvändigt för mig att veta, varifrån denna fjärde pension kom.

Naturligt kändes det att först fråga på det lokala bankkontoret. Där kunde man dessvärre inte se, varifrån pengar kom. Det enda man kunde se var att det var en utbetalning via postgirot men inte från vilket postgironummer. Jag rekommenderades att själv ta kontakt med postgirot, som tydligen går via Nordea.

Där kunde man inte lämna någon uppgift till mig om varifrån pensionen kom. Man kunde inte göra det ens om jag per e-post skickade in en förfrågan med beviset på mitt godemanskap bifogat. I stället rekommenderade man mig att be Swedbank ta fram uppgiften åt mig genom att ringa till Nordea. Swedbank i Vännäs har nu per fax begärt uppgiften åt mig men inte än fått något svar.

Självklart inser jag värdet och nödvändigheten av banksekretessen. Jag kan dock inte förstå varför denna enkla uppgift inte kunde lämnas ut direkt till mig. På vad vis skulle det kunna skada den som får pensionen?

Under hela mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat under sekretess såväl inom sjukvården som inom socialtjänsten. Där var det aldrig något problem att förstå varför olika uppgifter var sekretessbelagda. Hur den tillämpas inom bankvärlden i vissa situationer är dock omöjlig för mig att förstå.

 

Etiketter:

En kommentar

  1. Kunnig

    Postgirot såldes av Posten till Nordea, och bytte då namn för flera år sedan till Plusgirot. Plusgirot ägs med andra ord av Nordea!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.