Hur dum är jag?

Ingen människa torde gilla att bli betraktad som dum. Detta gäller förstås även mig. Men allteftersom mängden av politisk agitation och politiska konstateranden ökar i media och även i VK-bloggen, undrar jag ibland om jag ändå inte är litet dum ändå.

Ingen människa torde heller utan vidare själv betrakta sig själv som dum. Även detta gäller också mig. Jag är långt ifrån särskilt djupt insatt i de politiska frågorna och sammanhangen. Då och då känner jag mig ändå tvärtom tämligen klarsynt och ganska duktig på att se vad jag menar är den sanna bakrunden till vissa politiska breslut.

Men samtidigt läser och hör jag hur motståndare till mitt parti välartikulerat och med hundraprocentig övertygelse i rösten gång på gång förklarar hur illa det skulle bli i landet, om ett regeringsskifte skulle bli följden av kommande val. Då undrar jag om jag helt enkelt är för dum för att förstå de stora frågor som diskuteras.

Inte blir det bättre av att attackerna på de rödgröna kommer från personer från regeringspartierna, som jag har det allra största förtroende för. Personer som jag vet både är allmänt väl insatta i samhällsfrågorna och som jag dessutom verkligen tror bara vill landets bästa.

I kväll skall jag på TV titta på debatten mellan statsministerna och Mona Sahlin. Om jag lyssnar på statsministerna argumenterande och attacker på de rödgröna utan att förstå vad han menar. Är det då ett tecken på att jag är dum eller är det i stället ett tecken på motsatsen, d.v.s. att jag är för smart för att tro på vad han säger?

Jag har här kort försökt beskriva ett dilemma för mig, d.v.s. när kloka människor i politiken med sina argument vill få mig och andra att förstå faran med ett regeringsskifte, utan att förstå vari faran ligger.

5 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Förstod piken fast den var fin. *s*
    Jag tror att landet med det skrämmande låga nyföretagandet och världens högsta skatter skulle drabbas hårt av ett regeringsskifte. Tror det blir dyrt för barnen och de unga. Monas tal om återställare skrämmer också många socialdemokrater. T.ex. Folkbladets chefredaktör Vidar Andersson.
    För Norrland tror jag MP:s krav kommer att bli väldigt dyra. Både för el och bensin.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Jan Nilsson (2010-01-24 19:21)
    Så fin var den väl inte. Ta i stället inlägget som en komplimang.

    ”Inte blir det bättre av att attackerna på de rödgröna kommer från personer från regeringspartierna, som jag har det allra största förtroende för. Personer som jag vet både är allmänt väl insatta i samhällsfrågorna och som jag dessutom verkligen tror bara vill landets bästa.”

    Dit hör du definitivt, Jan!

  3. Hans-Inge Smetana

    Ja du Kalle. Det är inte så lätt här i världen. Men det är ju till och med sagt från Sveavägen att det var bra med ett skifte sist (2006) så man kan korrigera kursen. Jag tror nämligen inte att det är bra för en regering att regera hur långe om helst oavsett färg på regeringen. Så om vi debatterar samma sak när Alliansregeringen regerat lika länge som den socialdemokratiska gjort så möjligen kan även jag tillstå att det är dags att byta. Men vi är inte där än :-).

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2010-01-24 23:30)
    Risken, bäste Hans-Inge, att alliansregeringen kommer att sitta lika länge som den socialdemokratiska gjort är dessbättre inte så stor.

    Men du har rätt; det är inte bra om en regering sitter för länge. Fyra år är tillräckligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.