Snöskottningens risker

Många i min ålder – och yngre med för den delen – torde känna till riskerna med snöskottning. Jag tror att det som samtidigt är en ganska bra och allsidig träning inte så sällan också kan leda till ond, bråd död.

Jag kommer just in från en andra omgång snöskottning för dagen på drygt en timme. Direkt jag lämnade sängen ägnade jag dagen första 20 minuter åt samma syssla.

Nu känns det skönt, möjligen då med undantag av en mycket blygsam känsla av att ryggen nog borde få vila från dylikt arbete en dag eller två. Mer snö har dock utlovats längs "östkusten", vilken ofta tycks sträcka sig några mil inåt landet.

Jag är glad så länge min kondition och allmänna hälsa gör det möjligt för mig att hålla på med tungt arbete som snöskottning. En vacker dag torde den uppgiften bli en anledning för oss att lämna detta billiga och fina boende till förmån för något dyrare och bekvämare, när det gäller behovet av utearbete.

Men som jag antyder här ovan; alltid under snöskottning tänker jag på mitt hjärta, som än så länge inte ger några "signaler" på att det inte skulle gilla extrajobbet ifråga. Jodå, jag vet att en hjärtinfarkt inte så sällan kan komma som "en blixt från en klar himmel".

4 kommentarer

 1. SG8

  Precis som du beskriver bör man ha den största respekt för snöskottning, alltför många har underskattat riskerna genom åren. Mitt tips är att införskaffa en snöslunga eller köpa tjänsten av någon med traktor i närheten. Det finns inget pris på hälsan.

  Enligt min mening kan man alltid motionera säkrare med långpromenader, simmning, skidor eller skridskor.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till SG8 (2010-01-28 11:10)
  Tack för omtanken, men det här handlar om ytor, dit inte traktor kan ta sig. När det gäller snöslunga, så har jag faktiskt en undanställd i grannens ladugård, som jag dock inte tagit fram på ett par – tre år nu.

 3. Peggy

  Så länge som du tar det tämligen lugnt och jobba i en rimlig takt går det bra…precis som jag bad dig att göra imorse. Ditt ”problem” är att du är van med att jobba som ”blixt”, så du måste träna på att jobba lite lugnare, ta fler pauser och använda benen mer än ryggen.

  Jag är tacksam att du sköter om hemmet och gården så där! Ikväll får du en skön ryggmassage som belöning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.