Kratta eller räfsa

SÅ SER EN KRATTA UT!

Sådan är jag bara. Ord intresserar mig. Tjurig är jag också. Därför skriver jag det följande.

En bloggvän väntar på att snön skall tina bort, så att han får börja kratta (tomten, tror jag han menade). Jag kommenterade detta och undrade om han ändå har tänkt att räfsa sin gräsmatta och inte kratta den. En till synes språkkunnig kvinna lämnade sedan sin kommentar. Av den förstod jag att det nog är provinsialt detta med vilket ord man använder.

Min absoluta uppfattning är ändå denna. Vilket ord man använder må vara en sak. Vad man sedan använder för redskap i det ena eller andra fallet är en annan och faktiskt betydligt viktigare.

Den som föredrar att kratta sin gräsmatta i stället för att räfsa den må väl fortsätta att göra det. Men om han gör det med det som jag tror att de flesta i den här landsänden benämner kratta, då är han en riktig kratta vad gäller trädgårdsarbete. Han kommer dessutom inte att klara av uppgiften, om han använder detta felaktiga redskap.

Det samma gäller den som tänker kratta grusgångarna kring sin herrgård och för det jobbet använder en räfsa.

Bilden visar en kratta, "ett redskap med järnpinnar för trädgårsarbete", som den definieras enligt 13:e upplagan av SAOL.

8 kommentarer

 1. Beriith

  du har alldeles rätt. det du avbildar är en kratta, men jag krattar ibland vissa partier på våren. Däremot räfsar jag med en räfsa (härva)där det är mest gräs. När det var slåtanna- i min barndom- så räfsade vi HELA åkrarna..det skulle inte få finnas ett höstrå kvar på åkern, då var man slösig

 2. Lisbet Olofsson

  Måste ta en repa in och kolla vad du gör..

  Ahhhh…en kratta är detta som man kan kratta ut snön med (och grus) så man får hjälpa kung Bore lite mer.

  En räffsa har mera ”närapinnar” och man har den till gräs å hö. (skillnad på gräs och hö – är gräset fortfarande växande eller)
  Hepp

 3. Carina

  Krattan gör iallafall ondast att få i skallen om man lämnat den upp-och-ner på gräsmattan och trampar på den. Tror inte den risken finns med en räfsa 🙂

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Här nämner du en klar fördel med att använda räfsa i stället för kratta. Dock fungerar den inte så bra om du vill göra fina ränder på grusgångarna kring din herrgård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.