Allemansrätten

Bilden tagen från vägen. "Private Property" mellan vägen och sjön.

Att hitta något på ETT ställe i vår lagbok om vår berömda allemansrätt, går visst inte. Ändå finns den och är så viktig för alla oss svenskar och för dem som är turister hos oss.

Dess betydelse blir särskilt uppenbar för mig, när jag vistas i USA. Nästan alltid, när vi får lust att närma oss en sjö, en flod och även förstås den stora Lake Michigan, möts vi av skyltar i stil med "Private Property" eller "No Trespassing".

Ibland ser man dock en skylt som säger "Public Access", och där finns då en möjlighet för vem som helst att närma sig t.ex. en strand. Annars är stränder absolut stängda och utgör en del av de fina husens tomter.

Länge leve den svenska allemansrätten!

7 kommentarer

 1. Ingemar Wincent

  Allemansrätten är verkligen något att vara stolt över som svensk! Dessvärre har dock strandskyddet börjat att urholkas, vilket åtminstone jag tycker är tråkigt. Möjligheten att vistas vid sjöar och hav blir ju så mycket mindre om det är sommarstugor och bostäder överallt…

 2. Margareta Vigren

  Som v.ordf. i Plan och Miljönämnden vet jag ju hur vi resonerar när vi får ett bygglovsärende på vårt bord. Ligger det nära vattendrag är det mycket svårt att få strandskyddsdispens och därmed bygglov. Vi tar alltid hänsyn till hur allmänheten ska kunna nyttja och ha tillgänglighet till strandremsan, dessutom ska hänsyn tas till växt- och djurliv! Den förändrade strandskyddslagen medger visserligen att man kan bygga mer strandnära, men det innebär inte att det är fritt fram. Det ska förankras i ÖP (=översiktsplan) och innebära landsbygdsutveckling!

 3. Monica Höök

  Tillåt mig ställa en fråga i ett helt annat ämne. Hur resoneras det i USA i fråga om oljeläckan i Mexikanska golfen? Har man överhuvudtaget börjat tänka över sitt oljeberoende? Man kanske är långt framme vad gäller alternativa bränslen osv men det är dock inte den bild jag har.

 4. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Monica Höök (2010-05-30 22:49)
  Bra fråga! Vi pratde just om den vid fikabordet i dag, Peggy och jag. Märkligt nog pratar våra vänner inte om läckan. Den är dock den varje dag återkomande frågan i tidningen. Nu råkar vår dagstidning vara en som stöjer republikanerna och därför går det mesta ut på att anklaga Obama för hela olyckan och dess följder. Naturligtvis var det hans fel att den uppstod och hans fel att BP inte lyckats stoppa den. Obama har från början tyckt att BP själv skall ta ansvar för vad som hänt. Men nu verkar det som om han överväger att satsa mer statliga pengar på det hela.

 5. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Monica Höök (2010-05-30 22:49)
  Jag kan inte klart besvara frågan om alternativa bränslen och hur långt man hunnit på det området. Jag tror dock att det som gjorts där bara är någonting ytterst mariginellt. Häromdagen läste jag dock att senaten, eller var kongressen, har antagit ett program som innebär att den nuvarane bilparken inom 20 år skall vara utbytt mot bilar som går på miljövänliga drivmedel. Mycket hinner man dock förorena under den långa tiden. Och precis som när det gäller vapenfrågan torde det också finnas mäktiga och penningstarka motståndare även till detta.

 6. Katarina Hampusson

  Glädjande försöker man bevara den gamla sedvänjan Allemansrätten i vårt Svedala. Ett spann på 20 m mellan vattengräns och tomtgräns ska hållas öppen enligt nya standskydddsbestämmelserna. Det ger utrymme att nå vatten utan att göra intrång på någons mark.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.