Omvägen via DVD:n

Jag har haft tur förr med tekniska frågor i detta medium. Nu provar jag igen med en förhoppning om samma tur den här gången.

Vi har en ganska ny TV och en tillika ganska ny DVD-spelare. På senare tid har bilden inte varit stabil på TV:n och ibland har en text "svag signal" eller "ingen signal" visat sig på TV:n.

Antennkabeln går primärt in i DVD-apparaten och en annan sedan ut till TV:n. Nu fungerar TV:n perfekt, bara om jag låter antennen primärt vara kopplad till den och alltså inte via DVD:n. Allt har fungerat problemfritt i ca ett år.

Kan någon på denna korta beskrivning ge mig ett tips om vad som kan vara fel?

5 kommentarer

 1. Mr Cool

  Ursäkta att jag yttrar mig men prova följande. Du kanske har en gammal VHS bandspelare i huset så prova att använda den som mellanstation så ser du om felet kvarstår. Annars så brukar scartkabeln (den mellan DVD:n och TV:n ibland glida ur lite så tryck till den alternativt koppla traditionell antennsladd mellan DVD:n och TV:n i stället för scartkabeln. Det kan ju även vara så att du har DVD och VHS samtidigt ikopplade så prova att bryta strömmen på den ena enheten så bör problemet försvinna. Sannolikt har det dock uppstått något fel på DVD:n och en ny kan köpas för några hundralappar. MVH xxxx

 2. Marcel

  Hej Kalle! Jag upplever samma fenomen. Ser jag på TV via DVD spelaren är bilden väsentligt sämre, utan DVD är bilden bra, dvs med direktkabel till antennen. Jag tror att DVD-spelaren försvagar signalen eller så försvagas signalen pga bristande kablar. Kablar finns i många olika prisklasser och om det stämmer att man oftast får det man betalar för (i bästa fall) kan lösningen ligga i att köpa en högkvalitativ kabel, vilken då sannolikt betingar ett högre pris. Sedan har jag sett att trots att digital tv ska vara signalsäkrare än analog tv, signalstyrkan ändå är väderleksberoende. Marcel

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Marcel (2010-06-20 08:47)
  Tack Marcel! Alltid en tröst att veta att fler har samma problem. Jag tänkte nog både på vädret i går och kabeln, men… vi har ju haft dåligt väder förut och mina kablar har varit desamma hela tiden. Nu skall jag i alla kolla igen, nu när vädret blivti så mycket bättre.

 4. Daniel

  Jag fick ett liknande problem för något år sedan, jag kunde konstatera att antennen behövde lite välförtjänt vila och införskaffade därför en ny med gott resultat.

 5. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Daniel (2010-06-20 15:41)
  Tack för de tipsen, Marcel och Daniel. Antennen är ju inte precis ny och har suttit på taket ända sedan huset byggdes 1975! Så nog torde det vara dags att byta!

  Dock verkar det som om gårdagens dåliga väder var orsaken till signalbortfallet, eller ”försvagningen” av signalen. I dag med bättre väder fungerar allt bra igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.