Rösträtten

En allmän rösträtt är något av de allra viktigaste vi har i en fri demokrati som Sverige. Ändå medför just den rätten ett visst bekymmer för mig i dessa dagar.

I går fick jag utöver våra egna röstkort också ett antal som avser dem jag är förvaltare och god man för. Även den som har förvaltare eller god man har sin rösträtt kvar. Många vet nog inte det. Är man t.ex. satt under förvaltare får man fortfarande gifta sig. Man får också kandidera till en uppdrag i t.ex. kommunfullmäktige och alltså även rösta i alllmänna val.

Mitt lilla problem är nu hur jag skall hantera mina huvudmäns rösträtt. Endast en av dem har en egen förmåga att inse vad det förestående valet är. De andra har sannolikt släktingar eller bekanta, som vet vad vederbörande brukar rösta på. Dessa hjälper dem säkert gärna att återigen rösta på just det partiet. Men liksom de flesta andra med rösträtt så står det ju var och en fritt att byta parti! Detta gäller då förstås också dem som av ett eller annat skäl fått god man eller förvaltare.

Jag kan tänka mig olika sätt att handla i frågan. Det ena skulle kunna vara att överlämna röstkorten till någon av mina huvudmäns släktingar eller bekanta och sedan överlåta till dem att agera på det sätt de finner lämpligt och helt utan inblandning av mig.

Ett annat sätt skulle kunna vara att helt enkelt lämna röstkorten till dem de avser och sedan inte bry mig om mer.

Det enda jag med säkerhet tänker göra, eller snarare INTE tänker göra, är att hjälpa min huvudman att rösta. Detta gäller förbehållslöst och t.o.m. om det mot förmodan skulle ingå i mitt uppdrag som god man och förvaltare.

4 kommentarer

  1. Inga Elasson Myrhed

    Naturligtvis har du handlat korrekt. Jag har tillställt mina huvudmän röstkorten i god tid. I Stockholm är det så ordnat att valmyndighet och kommun anordnade möjlighet att rösta på äldreboenden den 12 september 2010. Vid min förfrågan har personalen informerat de boende om möjligheten att förtidsrösta. Deltagandet var dock magert.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.