Röstschabblet

Tillsammans har vi, min amerikanska fru och jag, ondgjort oss över alla rösträknarproblem som man tycks ha i USA och andra länder.

Och nu får vi göra det samma om våra egna. Alla de felaktigheter som rapporteras är fullkomligt obegripliga. T.o.m. Peggy, som bara suttit som röstmottagare den här valet, kan inte begripa hur man har kunnat göra så allvarliga fel runt om i landet.

Det kan ju knappast bara gå att skylla på bristfällig utbildning av röstmottagarna. Nog finns det anledning också att skärpa uttagningen av röstmottagarna. Det går inte att hämta folk "direkt från gatan" och sedan tro att allt skall fungera med ett ett par timmars utbildning.

 

7 kommentarer

 1. Mr Cool

  Jo, jag vet att du avskyr mig men jag vill ändå kommentera ditt inlägg som handlar om eventuella ogentligheter i röstandet som givetvis inte skall förekomma.

  De allra flesta av oss som är röstberättigade har sannolikt ett bankkonto eller elektroniskt id i någon form där eventuella transaktioner måste verifieras av kontoinnehavaren. En framtida möjlighet att via banken/internet avge sin röst skulle innebära en elektronisk registering såväl som verifiering. Att räkna ”lappar” känns lite otidsenligt. Likså skulle sannolikt hela rösträkningsproceduren med detta kunna rationaliseras.

 2. SG8

  Det motargument som jag tagit del av gällande att rösta med elektroniskt id är att man kan bli tvingad att logga in av någon utomstående och ”rösta rätt”. Blir man istället tvingad till vallokalen kan man ändå i valbåset rösta som man önskar och säga att man röstade som den man blev ditsläpad av.

  Låter kanske lite ihåligt i dessa anarkivaltider, men det är ett argument iaf.

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Mr Cool (2010-09-24 15:34)
  Att ”räkna lappar” är otidsenligt. Jag har suttit och gjort det vid ett antal val nu. Ändå tror jag att det långt kvar till dess vi kan rösta via internet.

  Att ”avsky” en person är mig helt främmande och särskilt då förstås en anonym person jag inte känner och inte ens har träffat.

 4. SG8

  Av ren nyfikenhet, vad ser du för ett antal hinder för att införa röstning via internet (elektroniskt id) bortsett från det jag skrev i mitt tidigare inlägg?

  Givet, förutsatt att det även fortsättningsvis går att rösta på dagens traditionella vis. Deklarera har man ju möjlighet att göra på ett otal olika vis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.