Omoget men mänskligt försvar

Jag har ofta noterat hur människor agerar om de själva eller deras meningsfränder angrips eller anklagas för något. I stället för att med fakta och sakskäl försvara den angripnes handlande väljer man att peka på andra som gjort samma fel.

Nog liknar väl detta det man ibland kan höra när barn beskyller varandra för något. "Men du då, gjorde ju det eller det och det var lika dumt", kan man då höra.

Nu tänker jag på vad jag läst litet här och där från vuxna människor som inte direkt kan försvara Arkelstens oförstånd i sitt gratisresande. Men vad de kan är att peka ut liknande felaktigheter som deras politiska meningsmotståndare gjort. Det uppfattar jag som om de tror att de som är emot Arkestens handlande är det bara för att hon är en i tregeringen och dessutom enb person från den nya högern.

På vad för slags värdegrund (använder detta ord för första gången i mitt liv!) vilar dessa personers sätt att kommentera det hon gjort? Försvarar de också i andra fall personer som gjort något som är oförenligt med god moral och t.o.m. vår svenska lagstiftning genom att triumferande peka ut andra som betett sig på samma sätt?

Det må vara ett mänskligt sätt att bete sig så, när man inte kan försvara något, men det är därför inte särskilt moget.

 

 

9 kommentarer

 1. Arbetare

  Precis!
  Istället borda alla fråga sig Hur vill vi ha det i Sverige?
  Rent fr mutor och korruption eller fritt fram att köpa sig
  fördelar och förtur, bara man har pengar?

  Ska vi ta efter Italien`och Berlusconi?
  Just nu tycker jag att varken Bildt, Reinfeldt eller Arkelsten är tydliga nog.

 2. Tommy

  Undrar lite försynt varför det skulle anses vara mera omoget att påvisa en problematik som uppenbarligen spänner över ALLA partifärger än att ensidigt anklaga ett parti alt person.

  Har gett ex från Newsmill ang just detta o personligen anser jag att alla ovsett vilket skall följa regler o lagar. Tycker bara det är synd att så många skribenter bara kritiserar ensidigt utifrån sin egen politiska färg.

 3. Monica

  Jag måste bara ge mitt bifall till det Tommy skriver. Dessa personer finns i alla partier, och då menar jag ALLA. Att drevet nu går efter Sofia Arkelsten, Fredrik Reinfeldt och Moderaterna är bara att beklaga dem, jag hoppas de kommer ut på andra sidan. Med detta vill jag inte alls försvara Arkelsten eller någon annan som gjort liknande, se över reglerna, lär och gå vidare.

 4. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Tommy (2010-10-29 18:49)
  Du har missat min ”point”. Jag menar att det är omoget att peka på andra som gör samma misstag/fel i stället för att försvara den av ens meningsfränder som kritiseras.

 5. Tommy

  K.G Nej jag har inte missat din ”point” utan jag tycker bara att man skall kritisera över hela linjen sas o inte bara sina meningsmotståndare.

  Fallet Arkelsten är inget unikt utan vad jag ville visa var/är att det ser lika ut över partiblocken.

  Tycker att det är lika illa oavsett vem som missbrukar sin position ovsett partifärg, så min ”point” är att man inte ensidigt skall kritisera utan vara mera ”vidsynt”.

  Men till syvende o sist så är vi nog överens K.G om dessa politikers övertramp medvetna eller ej.

 6. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Tommy (2010-10-30 08:36)
  Förlåt om jag underskattar din förmåga att förstås vad jag menar, alternativt överskattar min egen förmåga att skriva begripligt.

  För de andra – som inte förstått – tar jag det igen. Om någon kritiserar mig för något, skulle det vara omoget av mig att inte försvara min ståndpunkt så sakligt jag kan utan i stället peka ut andra som gör eller tycker lika ”fel” som jag.

 7. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Monica (2010-10-29 20:28)
  Jag håller med dig, Monica. ”Dessa personer” finns i alla partier, men det är ändå fel av dem att försvara sitt handlande bara genom att peka på andra som gör samma saker.

 8. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Andreas Jansson (2010-10-29 17:57)
  Tack för det, Andreas, men som du ser tycker nog inte alla det. Möjligen har en del av dem missat andemeningen i mitt inlägg. Nästa gång en Socialdemokrat gör något liknande, skall jag ta upp det också och då kanske jag bättre kan göra mig förstådd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.