Inlåsta och lämnade ensamma

Till min stora såväl förvåning som besvikelse står det nu klart för mig att Vännäs kommun är en av de sex kommuner av tio som tidvis lämnar sina dementa inlåsta utan personal.

Liksom i det omtalade fallet i Piteå räcker inte nattpersonalen till för att ha alla boendeenheter bemannade nattetid. Jag syftar nu på kommunens tjusiga äldrecentrum i Vännäsby. Det känns för mig inte lika "tjusigt" längre, när jag inser att man byggt så stort och fint att pengarna sedan inte räcker till driften.

Vännäsby äldrecenter består av fem låsta enheter/avdelningar. Till en början fanns det i varje enhet en anställd under natten. Nu har man "på försök" enligt uppgift dragit in en av dessa anställda.

Detta betyder att det måste finnas stunder under natten när en av de låsta enheterna saknar personal.

Om uppgiften stämmer at indragningen bara skett "på försök", blir jag ännu mer förvånad. Mycket bör göras på försök innan man definitivt bestämmer sig, men inte en sådan här sak. Det är nämligen helt klart att det "går" att klara sig med färre nattanställda, likväl som det "går" att låsa in dementa utan tillsyn, men här handlar det ju om en helt annat sak.

En kommentar

  1. Lotta

    Att låsa in de boende på dessa demensboenden, är vanligt,detta gör även på sirius demensboende här i umeå, där låses dörrarna till varje boendes rum,när dom ”nattas”,för att dom inte ska kunna ta sej ut från rummet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.