Tågpendeln Vännäs -Umeå

En bra nyhet har i dagarna blivit känd. Det skall nu bli möjligt att pendla Vännäs-Umeå via järnväg.

Jag bor som bekant i Brån och min fru åker buss var arbetsdag till och från Norrlands Universitetssjukhus, något som hon gjort i flera år nu och något som passar henne perfekt. Tillräckligt många bussturer passerar Brån, för att det också skall passa hennes relativt oregelbundna arbetstider.

Många i bussarna kommer från Vännäs och Vännäsby. Många av dem torde välja tåget, när den möjligheten öppnar sig. Underlaget för busstrafiken minskar därmed och färre turer förbi Brån torde bli en effekt av det.

Ovisst är det väl ännu, var i Vännäs kommun det skall bli möjligt att stiga på tåget. Men var det än blir, måste min fru och andra längs vägen genom Brån, av egen maskin ta sig dit. Ibland går det att cykla men bil torde bli tämligen vanligt också, åtminstone i otjänlig väderlek. Inte låter det särskilt mijlövänligt kan man tycka.

4 kommentarer

  1. Karl-Erik Persson

    Hej Kalle!

    Jag har samma farhågor som Du.
    Idag har vi en bra kollektivtrafik som gynnar ett miljövänligt resande. Vi som bor mellan Brattby och Umeå har goda kommunikationer både till Vännäs och till Umeå. Med de nya planer som finns med pendlingstrafik på järnväg mellan Vännäs och Umeå kommer med stor sannolikhet busslinjer att dras in. Min fru åker dagligen med buss till och från regionssjukhuset. Järnhusen har rivit stationshuset i Brännland där kommer det nog inte att bli någon möjlighet att kliva på tåget. Vi måste agera för att få behålla våra goda kommunikationer.

  2. Gunnel Granath

    Hej Kalle fd granne på klk.
    För närvarande pågår upphandling av trafik mellan Bjurholm och Holmsund = trafik mellan Vännäs och Umeå. Ett helt nytt trafikupplägg ligger som underlag, tanken är fler trafikeringskm, många turer från Vännäs byter namn på Vasagatan och går vidare till Holmsund via Nus. I förfrågan ligger förslag till turlista som innebär fler turer söder om älven, men inte alltid vid samma klockslag som idag. Efter anbudstiden ska förhandlingar ske varför vi idag inte vet exakt hur det blir men målet är att skapa tätare turer genom samordning av trafiken mellan nämnda orter.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Gunnel Granath (2010-12-22 17:47)
    Tack bästa klk-granne för den informationen. Nu är det bara att hoppas förhandlingar går bra, så att det även i fortsättningen går att åka buss till jobbet för Peggy.

    God Jul och Gott Nytt år på dig och de dina från oss här i Brån!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.