Empati

Förmåga till förståelse och inlevelse i hur andra människor känner sig inför olika situationer när något mycket viktigt i all mänsklig samvaro.

För mig är det en viktig vetskap att bara begripa det. Gör man det blir det också viktigt för en att verkligen försöka förstå sina närmaste ock andras känslor. Att bara inse det är ett viktig steg i sig.

Att verkligen förstå och sätta sig in i vad andra känner är dock mycket svårt. Det som fått mig att fundera över detta i denna tidiga morgontimme är det som min fru berättat mig om hur det känns för henne att ha sina barn så långt borta. Julen är givetvis även för henne som amerikanska en högtid då man vill ha sina barn nära.

Hon har sina barn hundratals mil bort och jag har mina "bara" ca 70 mil bort och tycker stundom att det är alldeles för långt. Bara den skillnaden gör det lätt för mig att förstå henne.

Men trots hennes saknad efter sina egna barn, har hon hela helgen fungerat som den allra bästa "styvmor" och låtsasfarmor till mina söner och barnbarn. Lika fint har hon fungerat som "svärmor" under helgen. Jag höll så när på att glömma nämna att hon också visat mig all den kärlek och omtanke som jag någonsin kan begära av henne som min fru.

Jag beundrar henne för det och gör vad jag kan för att försöka förstå hur det måste kännas för henne innerst inne. Själv skulle jag nog inte kunna uppbringa samma styrka, om jag vore i hennes situation.

Tack min älskade Peggy för att du finns och för allt du gjort för oss under julhelgen, ja också för allt du gjort främst för mig ända sedan du lämnade ditt hemland och flyttade hit.

En kommentar

  1. Peggy Sjöström

    Det sägs i usa att en kvinna gifter sig inte bara med sin man utan hela familjen, som jag har gjort. Du har tagit så bra hand om mig här i Sverige att det minsta i gengäld jag kan göra är att adoptera din familj som min egen. Jag måste medge emellertid att det känns mer sorgligt för varje år som går att inte kunna träffa mina vuxna barn mer ofta – särskilt under jul. Kanske det är dags att börja ”think outside the box”. ; )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.