Per Gerhard Schlingmann

Nog har slipsen en viss betydelse ändå för bilden av de Nya Moderaterna, eller hur?

Nyss såg jag en intervju med Per Gerhard Schlingmann, Moderat och statssekreterare i Statsrådsberedningen.

Jag inser att jag nog mer skulle ha lyssnat till vad han sa än noterat vad jag såg. Nu blev ändå synintrycket det som dominerade min behållning av intervjun.

I motsats till sin gravallvarlige chef, statsministern, var han i stort sett leende hela tiden. Det är förstås svårt att vara "lagom", men hans ständiga flinande eller "leende", som väl låter bättre, var för mig svårt att uppfatta som helt ärligt.

Men mest utstuderat var ändå hans klädsel. I stället för att som "de gamla Moderaterna" vara strikt klädd i slips, hade han sin skjorta ordentligt uppknäppt och överdrivet uppfläkt. Jag noterade att han därmed klart kunde överträffa programledarens också aningen utmannade urringning.

I Statsrådsberedningen är han ansvarig för kommunikation och jag antar att det folkliga flinet och den uppfläkta skjortan är två sätt att utåt kommunicera hur "vanliga" höjdarna inom de Nya Moderaterna tillika det nya arbetarpartiet är.

5 kommentarer

 1. Edward Riedl

  Det är med stor sorg jag noterar (jag läser fortfarande din blogg ibland) att du övergett ditt tidigare sakliga sätt att förhålla dig till politiken och nu kritiserar klädsel och leenden.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Edward Riedl (2010-12-28 10:56)
  jag tror dessvärre att du missade själva poängen i mitt inlägg. Jag kritiserade inte hans klädsel. Jag gjorde bara ett försök att tolka skälet bakom hans överdrivet uppfläkta skjorta. Du är säkert fullt medveten om att man medvetet eller omedvetet sänder signaler via sitt sätt att klä sig.

  När det sedan gäller hans ständiga leende var det förstås oförskämt av mig att nämna det och att jag har svårt att fördra det.

  Jag läser f.ö. dina blogginlägg också, som nog märkt av mina kommentarer.

 3. Arbetare

  Bravo KG, du har lite bett i orden ibland.
  Riedl skriver om stor sorg- nog finns det väl värre saker i dagens politik att sörja över!

 4. modemedveten

  Intressant att Riedl upprörs över ”osaklighet” i sitt försvar av reklamkonsulten som styrt upp moderaters klädstil för att få partiet att verka mindre överklassaktigt…och som tagit posten som propagandaminister i regeringen. Sakligt var ordet!

 5. Eriksson

  Han kanske föredrog att vara utan slips istället för att bära en i den färg statsministern så ofta bär och även vid detta tillfälle 🙂

  Även det kanske säger något om de nya moderaterna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.