Insändare kontra blogginlägg

Då och då hör jag folk förklara (bortförklara?) varför de inte bryr sig om  att skriva i VK-bloggen och heller inte läser inlägg där och kommenterar dem. Det som skrivs där når för få, menar de.

En vanlig "gammaldags" insändare når så många fler, framhåller de. Så är det givetvis, men fördelarna med bloggen är ändå i många avseenden överlägsna vad som gäller för insändarsidan i VK.

För det första kan man lätt konstatera att en debatt på VK:s insändarsida knappast är möjlig att få till stånd. Först vet man inte när och ens inte heller om ens debattinlägg överhuvudtaget kommer att publiceras. Detsamma gäller, eller åtminstone gällde på den tid jag skrev insändare, ens försök att bemöta någons insändare. Just den trögheten och osäkerheten tidsmässigt gör en insändardebatt nästan omöjlig.

Ett blogginlägg når däremot presumtiva läsare sekunder efter det att man tryckt på "Sparaknappen". Har man  i inlägget hållit sig inom lagens gränser och följt VK:s regler, är det sedan ingen som stoppar publiceringen. Just detta är enligt min mening den största fördelen med bloggandet jämfört med insändarskrivandet.

När det sedan gäller antalet läsare, så torde insändarläsarna vida överskrida antalet bloggläsare. Statistik över hur många det är som läser insändare finns nog inte. Det gör det däremot när det gäller antalet sidvisningar på bloggen. Tänk om VK kunde visa den sammanlagda siffran för sidöppningar under en dag!

Till sist – om man bor i en liten kommun som Vännäs och vill läsa något som skrivits av vännäsbor, så blir valet mycket lätt. Inte går man då till "pappers-VK". Lätträknade är de tillfällen under året, då man kan hitta något där, som skrivits av någon från Vännäs.

På bloggen finns det däremot varje dag inlägg skrivna av vännäsbor. Många av de inläggen har ett tämligen trivialt innehåll, som mest verkar vara adresserade till skribentens närmaste. Detta gäller inte minst mina egna inlägg. Andra ger t.ex. en bra inblick med stort allmänintresse i vad som händer i kommunens politiska liv.

Min uppmaning är mot bakgrund av ovanstående, bli bloggare, läs vad andra bloggare skriver, debattera, kommentera och ta på alla sätt tillvara på den fina möjlighet som bloggen ger. Tänk vad vad mycket vi får och det alldeles gratis – bortsett från litet ström som datorn drar medan du roar dig med bloggen!

2 kommentarer

  1. Stefan Westermark

    Kalle du glömde uppkopplings kostnaden för internet. Men jag hade ett litet problem med VKs regler tills jag läste dem nyss och insåg att man kan tolka dem och att tolkaren själv har ansvar för att censurera sig själv enligt sin egna tolkning. Jag själv tycker att jag ska kunna säga att KG är en skitstövel. Men vad man måste förstå är att om jag kränker andra så öppnar jag dörren för kränkningar av mig.
    Behandla andra som man själv vill bli behandlad, hur svårt är det?
    Nej Kalle du är ingen skitstövel.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Stefan Westermark (2011-01-11 14:46)
    Uppkopplingskostnaden för internet har väl ingen BARA för att blogga antar jag och därför tycker jag fortfarande att bloggandet är fritt.

    F.ö. förstår jag inte riktigt din kommentar – det där med skitstövel alltså. Kom till mig i morgon och förklara vad du menar. Men ring gärna först och kolla om jag är hemma och beredd att ta emot dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.