Utrum

Nu på morgonen har vi haft en intressant språkfråga att behandla. Vi fick en fråga från en gemensam vän i USA angående vårt fjärde genus utrum eller realgenus som jag en gång lärde mig att det heter.

Hon undrar, vad det är och vi försöker ge henne en förklaring till varför det finns – och det är inte helt lätt. Vad vi har funnit är, att utöver att de ju förstås är s.k. en-ord, kan vara ord som kan vara både maskulina och feminina. Jag menar att själva substanstivet kan vara antingen eller (gris, fågel, råtta och många, många fler).

Utrum, som är latin, betyder ju en av två. Är det i det som förklaringen ligger?

Som vi förstått fanns bara tre genus på våra substantiv till en början. Så kom det fjärde, reale, och nu undrar vi förstås om det finns någon begriplig och enkel förklaring till det?

Tänk om nu alla, eller åtminstone några, av alla språkkunniga läsare kunde hjälpa oss med denna fråga!

3 kommentarer

 1. Magnus Liljeström

  Utrum är en sammansmältning av maskulinum och feminium för ”okönade” ting. Som i tyskan hade substantiven som inte var neutruer ursprungligen ett ”kön”, men man kom att använda det demonstrativa pronominet ”den” istället för ”han” och ”hon”.
  Dock lever det äldre bruket kvar, inte minst dialektalt. Vi är väl många som säger ”hon” om klockan och solen.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Magnus Liljeström (2011-01-16 11:31)
  Tack för det Magnus! Så fick vi en bekräftelse på vad vi själva kommit fram till. Men VARFÖR detta fjärde genus tillkom, är förstås inte så lätt att förklara.

 3. Anders E

  Blev nyfiken på de olika orden och dess betydelse och hamnade efter en stunds sökande och läsande på denna sida http://sallsamheten.blogspot.com/2008/12/genuspedagoger.html där bloggaren skrivit en underfundig betraktelse om genuspedagogik. Det är intressant att trots män och kvinnor har levt tillsammans i tusentals år så är det fortfarande en så het potatis hur vi benämner och hanterar företeelser/saker/människor etc. som endera hon, han eller könsneutralt. Vi kan nog iallafall konstatera att debatten lär fortgå många år till…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.