Barn på ”nätet”

Det är väl känt för alla, vilka risker unga flickor i vissa lägen utsätter sig för, när de är ute på det s.k. nätet i olika sammanhang.

I dag upplevde jag något, som verkligen fick mig att förstå, hur utsatta unga, blåögda flickor egentligen är, när de "möter" män med dåliga avsikter på nätet.

När man spelar Betapet (alfapet på nätet) möter man "riktiga" människor runt om i Sverige, ja från hela världen då och då också. De presenterar sig själva i en "profil", som man kan läsa, så snart man fått kontakt med en motspelare. Där står ibland vederbörandes namn, kön och ålder. Ofta finns även ett foto att beskåda. Ofta är namnen m.m. påhittade eller utelämnade.

I dag mötte jag en flicka, som uppgavs sig vara 12 år. Jag brydde mig inte det utan spelade på och bytte som vanligt några ord med henne. En chatmöjlighet finns nämligen i programmet. Jag sa t.ex. att jag såg att hon var anonym och men att det naturligtvis var helt ok för min del.

Efter en stund frågade hon om jag verkligen trodde att hon bara var12 år. Jag svarade "ja" på hennes fråga, eftersom hon tidigare hade frågat om några vanliga ord, som hon inte förstod. Vi spelade på och fortsatte att "prata". Jag försökte vara så neutral jag kunde, så att hon inte skulle ta mig för en "ful" gubbe.

Helt spontant började hon berätta om sin hobby, klarinettspelandet och vart hon i kväll skulle gå för att träna. Lika spontant berättade hon sedan, utan att jag bett om det, hela sitt namn. Vi fick utan tvekan en bra kontakt, och om jag verkligen hade varit en "ful" gubbe med skumma avsikter, skulle det inte ha varit särskilt svårt att passa henne på väg till eller från övningslokalen.

Hade jag haft en dotter, som tillbringade stor del av sin fritid vid datorn, skulle jag helt klart vara orolig.

Hur det gick med matchen, undrar kanske någon. Jag var inte den som vann, men vem det var talar jag inte om!

 

8 kommentarer

 1. Stefan Westermark

  Helt rätt Kalle man ska inte sparka på dem som ligger ner.
  Men du har nog inte tänkt tanken att det var en ”fisher”, en medel ålders polis som jagar pedofiler. Det kan också varit en pratglad 12 åring. Men då själva nr 12 säger mig att det inte var en 12 årig flicka.. bara magkänsla.
  fast själv hade jag nyligen en argumentation om allt från natur till hitler med en släkting på 10 år. Han vet mer nu om historia än vad jag gjorde i 9an.

  Knowledge is power!

 2. Helena Nilsson Springare

  Ja, nog är det en stor och viktig uppgift vi har. Att lära unga (både flickor och pojkar) hur man ska vara på nätet. Både uppförande, vett & etikett, förhållningsregler, vad som är ok och inte.. Tycker att det är konstigt att det inte finns som ett obligatoriskt ämne i skolan. Helt galet att det INTE är ett ämne i skolan!

 3. Fru Karlsson

  Jag har stor erfarenhet av just detta, eftersom jag deltar i en ”nätmammegrupp” som hjälper ungdomar på nätet i den mån vi kan. Man har sannerligen både sett och fått sig tillskrivet de mest ruggiga saker!

 4. Stefan Westermark

  Jag menar att man inte ska nämna förloraren eller vinnaren. (Betapet)
  Altså: man ska inte sparka(vinnaren) på den som ligger ner(förloraren). Man ska tänka skarpt på internet Kalle.
  PS:Jag gillar små/stora klurigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.