Förtroendet för gode männen.

All som berörs och även samhället i stort måste ha stort förtroende våra gode män. Det är också mycket viktigt att det finns bestämda regler för hur vi skall hantera det förtroende vi fått. Viktigt är det förstås då att vi verkligen förstår innebörden av dessa regler.

Jag förstår inte alla och då tänker jag på den regel som jag nu tänker beskriva. Den regeln antyder att förtroendet för godemännen kanske ändå inte är hundraprocentigt.

Det finns tillfällen, som jag som gode man eller förvaltare måste inhandla något åt min huvudman. Det är när det inte finns någon annan som kan göra det. Då har jag två sätt att göra det på.

1. Jag åker först till affären, ser ut det jag tänker köpa och går därefter till banken och tar ut exakt det belopp som inköpet kräver. Sedan åker jag tillbaks till affären och gör inköpet kontant med huvudmannes pengar.

2. Jag åker till affären, köper det jag skall ha, betalar med mina egna pengar och åker sedan till banken för att ta ut beloppet från huvudmannens konto. Det är ett något smidigare sätt, men strider på ett sätt mot vad jag lärt mig att absolut inte blanda ihop min egen ekonomi med huvudmannens.

Bäst skulle det förstås vara, om jag bara kunde åka hem efter utfört ärende och därifrån via internet föra över beloppet från huvudmannens konto till mitt. Men se det får jag inte göra, eftersom det skulle vara "att blanda ihop min och huvudmannes ekonomi"!!

Men när det gäller mitt arvode, så är det helt OK att överföra det från huvudmannes konto till mitt. Då går det bra t.o.m. fast det då rör sig om betydligt större belopp än de småinköp jag ibland måste göra åt mina huvudmän.

Finns det fler än mig "där ute", som i detta ser svårigheten att förstå, varför jag ena gången får föra över pengar till mitt konto men inte den andra?

Bäst kanske att tillägga att detta inte är avsett som kritik mot min överförmyndare. Jag litar helt på att hon följer de direktiv som gäller för hennes arbete, men menar att det måste vara fel på direktiven just i det här fallet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.