Godemansarvodena

I dagarna får vi som är gode män och förvaltare beslut från överförmyndaren, alternativt överförmyndarnämnden, om hur våra uppdrag skall ersättas.

Då och då får jag frågor kring just detta med arvodet. Hittills har jag inte kunnat svara och det bara för att jag enkelt inte vetat. Nu vet jag litet mer. Här skall jag berätta om våra arvoden, eftersom jag inbillar mig att det finns ett allmänt intresse för frågan.

Förutsättningen för att arvode överhuvudtaget betalas ut är att man som god man eller förvaltare lämnat in en redovining över det gångna årets olika transaktioner och att den kunna godkännas av överförmyndaren.

Den ersättning man får grundar sig i första hand på omfattningen av uppdraget för respektive huvudman. Full ersättning får man om uppdraget gäller att "bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person". Om man bara skall bevaka den enskildes rätt och förvalta hans egendom, är ersättningen lägre.

Utöver detta ökar arvodet om uppdraget varit särskilt tidskrävande eller komplicerat. Hur detta bedöms, har jag ingen riktig klar bild av.

Arvodet betalas antingen av kommunen eller av huvudmannen, d.v.s. den som har god man eller förvaltare. Avgörande för detta är huvudmannens ekonomi. Om dennes inkomst eller förmögenhet överskrider ett visst belopp, skall han eller hon själv stå för arvodet. Storleken på huvudmannens förmögenhet påverkar däremot inte arvodets storlek.

Jag avstår här från att nämna några belopp utan försöker bara beskiva arvoderingen rent principiellt. Det gör jag, eftersom jag tror att beloppen kan variera från kommun till kommun. Jag antar att den som också är intresserad av beloppen, själv kan ta reda på dem direkt hos respektive överförmyndare.

En speciell situation inträder, när hudvudmannen själv skall betala arvodet. Den är värd ett särskilt blogginlägg, tycker jag.

Fortsättning följer…

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.