Reinfeldt lycklig över krig?

Reinfeldt har träffat NATO i dag, eller i vart fall företrädare för den organisationen.

Jag råkade slå på TV-en, när han höll ett kort tal inför media. I detta korta tal, som var på engelska, sa han att han var "happy" över Sverige nu fått en förfrågan om att delta i kriget i Libyen. För mig, som inte kan se något som helst positivt i något som helst krig, lät detta synnerligen märkligt och rent av chockerande.

Att det verkligen är ett krig som pågår där, kan väl ingen motsäga. När människor dödar varandra med vapen som tillverkats just för att använda i krig, en del av dem t.o.m. köpta av neutrala Sverige, så är ju krig.

Jag trodde inte att det fanns en enda kultiverad människa i Sverige som kan vara lyckligt över att få skicka manskap och krigsmaskiner ut krig. Reinfeldt är i alla fall "happy" över att få göra det.

Studiomannen översatte Reinfeldts tal och valde att översätta "happy" med glad. För mig gjorde det inte saken bättre.

För säkerhets skull har jag slagit upp ordet "happy" i min urgamla engelsk-svenska ordbok (av Ruben Nöjd m.fl. – 2:a tryckningen från 1956). Enligt den är Reinfeldt lycklig, glad, belåten eller tillfredsställd över att få vara en del av dödandet i Libyen, dock SÅ aktivt, som han ursprungligen ville.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.