Amerikas krig för frihet

I dag har vi varit och lyssnat på några patriotiska tal från höga politiker och en f.d. högt uppsatt militär. Naturligtvis talade där också en präst, trots kyrkans frihet från staten.

En av talarna listade stolt alla krig som USA deltagagit i med början redan på "indiankrigens" tid och ända fram till de pågående, där han då förstås även nämnde krigen i Irak och Afganaistan men också Libyen. Tydligen betraktar man sin närvaro i Libyen som ytterligare en krigsinsats att vara stolt över och som är nödvändig för att USA inte skall bli ockuperat av främmande makt.

Fortsättningen av talet gick ut på att Amerika har att tacka den dryga miljonen amerikanska män och kvinnor, som dött under dessa krig, för att USA fortfarande är ett "fritt" land. Hur i all sin dar kan det vara möjligt att med propaganda får amerikanerna att se något direkt samband mellan sin frihet och de krig runt om i världen, där USA deltagit och ännu deltar i?

– Innan ni lägger er i kväll bör ni knäfalla vid sängen och tacka dessa stupade landsmän för den frihet åt er som de offrat sina liv för, bl.a. friheten just att ha kvar rätten att be till Gud, var de ord som avslutade talet och som fick hela publiken att applådera, utom en långbent svensk och en "otacksam" svenskamerikanska.