Rödljuskörning

Apropå detta med att vara tillåten att göra en högersväng i ett gathörn trots att det är rött ljus….

Min "amerikaexpert", tillika min hustru sedan snart 9 år, berättar varför den regeln kom till.

En forskarrapport för många år sedan, faktiskt under president Carters tid (när du det var!), visade hur mycket bensin USA:s många bilar förbrukar, när de väntar vid rödljus i gathörnen. Till detta tillkommer dessutom den negativa miljöpåverkan från de avgaser som bilarna ger ifrån sig.

Ett sätt att lindra dessa båda negativa effekter av väntande bilar med motorerna på tomgång i gathörnen var att just att låta bilarna i högerfilen köra till höger trots rött ljus. Men det förstås bara om trafiken från vänster tillät det. Michgan blev den första av USA:s stater som sedan införde regeln.

Möjligheten finns inte i alla av USA:s stater och det blir något vi måste tänka på när vi till veckan kör till Pennsylvania.

2 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Miss Minnalainen (2011-05-29 18:22)
    Varje morgon, när jag nyvaket tittar mig i spegeln, ser jag en relativt känd VK-bloggare. Än har jag inte mött en enda riktig kändis här och ändå är de 17:e gången jag är i USA.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.