”VISA-account!

Vid ett flertal tillfällen har jag via e-brev uppmanats att lämna kontonummer m.m. samt mitt lösenord till mitt VISA-kort. I dag kom en annan variant.

Tidigare var meddelandena på engelska och nu har man ändrat till dålig svenska i stället. Så här ser brevet ut (Länken "Byta lösenord" har jag brutit):

 

   


Skydda ditt kreditkort online

Verified by Visa / Mastercard Secure Code är fria att ägarna kreditkort och har utvecklats för att förhindra obehörig användning av kreditkort på nätet.

SecureCode skyddar kreditkort med personligt lösenord, vilket ger kortinnehavare försäkran om att endast de kan använda sina kreditkort.

När ditt kort är aktiverad kommer ditt kortnummer skall erkännas när den används på deltagande onlinebutiker. En Verified by Visa / Mastercard SecureCode fönstret visas automatiskt och din bank kommer att be om ditt lösenord. Du ange ditt lösenord för att bekräfta din identitet och slutföra köpet.

Verified by Visa / Mastercard SecureCode lösenord behöver ändras på grund av många misslyckade inloggningar.

Byta lösenord!

 

En kommentar

 1. Katarina

  Hej
  Jag har också fått flera sådana e-mail men som du också förstått är det bluffmejl. Detta läste jag på min banks hemsida:
  Internetkriminalitet – skydda ditt kort och dina uppgifter
  Förhindra phishing-bedrägerier
  Samtidigt som teknikutvecklingen har bidragit till att förbättra säkerheten på internet, så har den även startat en ny form av kriminalitet. Internetbrottslingar söker hela tiden efter nya sätt att bedra konsumenter online, och e-mail och internet används allt oftare för att få obehörig tillgång till personlig, ekonomirelaterad information.

  En av de senare och mest utbredda formerna av internetkriminalitet är ”phishing” eller ”brand spoofing”/varumärkesbedrägeri. Phishing är när man skickar ett e-mail och utger sig för att vara ett legitimt företag, i syfte att få läsaren att avslöja privat information. Dessa e-mail ber ofta om kort- eller bankkontonummer och lösenord.

  Att lämna ut den här typen av uppgifter kan leda till identitetsstöld. Det är viktigt att veta att varken Visa eller medlemsbankerna kontaktar kortinnehavare direkt, vare sig via e-post eller via telefon, för att efterfråga personliga detaljer om exempelvis ett Visakort eller bankkonto.

  En grundregel att följa är att aldrig ge ut/skriva in sina personliga kortuppgifter vid förfrågan, oavsett varifrån frågan kommer. Kortuppgifter bör enbart lämnas ut i samband med köp på eget initiativ.

  Om du får ett misstänkt phishing-mail i Visa Europes namn, rapportera gärna detta direkt till [email protected]. För att rapportera phishing-bedrägerier gällande andra organisationer, vänligen skicka ett e-mail till: [email protected]

  Visa Europe arbetar kontinuerligt med att höja säkerheten ytterligare för kortinnehavare. Visa utvecklar nya säkerhetsfunktioner, såsom Verified by Visa för säker näthandel, och har ett nära samarbete med de cirka 4500 medlemsbankerna, myndigheter och polisen runtom i Europa. Till exempel samarbetar Visa Europe med University College Dublin:s centrum för cyberkriminalitetsutredning (UCD CCI). För mer information: http://visa.se/se/press/pressmeddelanden/senaste___latest.aspx

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.