Hög skatt – alltid illa?

Min bloggvän Jan Nilsson från Vännäsby har väckt några tankar hos mig angående frågan hur ett land beskattar sitt folk.

Han gav ett tips till USA att höja skatten för att komma till rätta med sitt finansislle problem. Såklart kunde jag då inte låta bli att påminna honom i en kommentar om att vare Sverigemoderater eller "USA-moderater" (republikanerna) gillar att HÖJA skatten.

Jans "försvar" för det ovanliga i att han som Moderat förordar skattehöjning blev att det borde gå bra i USA med dess låga skatt men inte i Sverige med världens högsta skatt (högst är den i Danmark).

Många gör det lätt för sig i skattedebatten genom att peka på ett lågskatteland som USA och då helt tycks glömma att den enskilde där i stället måste betala för sjuk- och hälsovård, högre utbildning m.m. ur sin egen plånbok. Ofta är dessa kostnader långt större än vad som kompenseras av deras låga skatt.

När det sedan gäller USA är sannolikt ett av skälen till att man står så nära ruinens brant just detta att man varit så rädd för att låta folk betala skatt för sina inkomster.

 

 

 

11 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Ett välfärdsland som vi vill ha kan aldrig bli ett lågskatteland, där håller jag med dig rätt långt på väg.
  Jag har också skrivit flera gånger att vi numera är tvåa efter Danmark. Där har man hårdare beskattning av vissa saker, t.ex. bilar. När det gäller beskattningen av arbete, som har stor påverkan på konkurrenskraften, ligger Alliansens Sverige fortfarande högst i världen. Där tycker jag att bl.a. socialdemokratiska debattörer ofta hanterar fakta lite bedrägligt. Ganska högt uppsatta politiker försöker få det att låta som om Alliansen nästan slutat ta in skatt.

 2. RWR

  Orden hög och låg är relativa dock skulle jag säga att ”Fel skatt – är alltid illa”!

  Vet inte om din partipolitiska liknelse håller. Om man skulle plocka över Demokraternas politik hit skulle inte den bli högerstämplad tämligen fort?

 3. lf

  Varför har skatt blivit ett skällsord?
  För att utjämna skillnaderna i samhället är skatt den oslagbart bästa metoden.Jag ogillar i grunden dessa välgörenhetsgalor där människor i enormt dyra klänningar och kostymer skänker en skärv till välgörenhet.Jag är en vanlig pensionär,jag har varit hyfsat frisk.De skattemedel som jag har betalat in,känner jag glädje av,att kanske andra fått ta del av.
  Postkodlotteriet och andra tvivelaktiga insamlingssystem kan spolas.
  Höj skatten en del istället!

 4. Job

  Vi frågar alltid om det finns ett liv efter döden. Vi borde fråga Alliansen: Finns det utrymme för ett liv efter födelsen i dagens samhälle?

 5. RWR

  Men snälla! För mig som innevånare är det väl knappast ett egenvärde att hylla ett stort skatteuttag. Jag bryr mig om vad samhället levererar inte hur mycket man plågar de man anser bör plågas(pga ideologi) …

  En beskattad kapitalist skänker inte på lång väg den glädje som ett vunnet arbete för en arbetslös gör! Var finns er medmänsklighet kontra systemet?

 6. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till RWR (2011-07-31 23:40)
  Jag hänger inte så lätt med i dina tankar. Du har en märklig syn på skatteuttag och du tycks sakna förståelse för vad skattepengarna används till, om du menar att den som betalar skatt till samhällets gemensamma utgifter plågas av det.

  Du bryr dig om vad samhället ”levererar” men tycks inte fatta att samhället måste på sikt dra in på vad det ”levererar”, om skatterna minskas. Det som skänker mest glädje för mig är att veta att mina skattepengar används för allas gemensamma bästa. Den vetskapen plågar mig verkligen inte.

 7. RWR

  Det jag vänder mig emot är den näst intill religiösa hållning som du intar till skatten. Det är inte så att ju högre skatt man tar ut ju bättre fungerar samhället!

  Tror inte du att när man närmar sig 100% i skatt vilket väl måste anses som taket så är det stopp? Naturligtvis är det att dra det hela till sin spets men betydligt tidigare än så kommer samhället att sluta fungera. Scenariot är ett annat men när vi närmar oss 0% så har vi också ett samhälle vi knappast vill se.

  Det är också en fråga om hur man förvaltar den skatt staten får in vilket verkar underordnat i ditt resonemang. Det finns ingen direkt koppling mellan skattepengar in och välfärd ut som du tycks luta dig mot!

  Återigen man ska ta ut rätt skatt inte jobba för att den ska vara så hög som möjligt, det är min poäng …

 8. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till RWR (2011-08-01 10:04)
  Du kan få till det du… ”en närmast religiös hållning” skulle jag ha till skatten!

  Jag håller f.ö. helt med dig om att man skall ut rätt skatt, men vad som ÄR rätt skatt är väl det som skiljer oss åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.