Google Analytics

Bilden visar besök på min blogg under den senaste månaden, såsom de registreras i Google Analytics.

Till vilken nytta kan man förstås undra, men kul är det i alla fall.

Varje punkt/cirkel berättar dels hur många sidöppningar jag haft där samt ortens namn. Jag antar att ortsnamnet är där den aktuella servern är lokaliserad. För mig är det definitivt någon som jag inte begriper.

Det finns även en möjlighet att granska andra länder i världen på samma sätt, även om sidöppningarna därifrån ju inte är så många.

Prova Google Analytics! Det är kul.

2 kommentarer

  1. Anders

    Varje dator har en s.k. ”IP-adress” som lite vårdslöst uttryckt kan sägas vara datorernas motsvarighet till telefonnummer. Bredbandsleverantörerna delar ut dessa IP-adresser dynamiskt till ”vanliga” datorer som används av privatpersoner. När man startar sin dator frågar den efter en IP-adress från det nätverk som den är kopplad till. IP-adresserna delas ut dynamiskt av s.k. ”DHCP-servrar” (Dynamic Host Configuration Protocol) och adressen gäller en begränsad tid (några minuter alt. timmar), därefter måste datorn fråga om en ny IP-adress. Av administrativa skäl delas samma block av IP-adresser ut inom ett visst geografiskt område. Vi kan låtsas att t.ex. datorerna anslutna till en viss internetleverantör i Vännäs får IP-adresser mellan 190.1.1.1 och 190.1.1.254. Utifrån olika parametrar lär sig s.k. ”geolokations-servrar” att datorer som får IP-adresser mellan 190.1.1.1 och 190.1.1.254 troligtvis finns i Vännäs. Här kan man se vilken IP-adress datorn har fått: http://whatismyipaddress.com/ Här kan man läsa om geolokation: http://whatismyipaddress.com/geolocation-accuracy

    PS: Det finns datorer t.ex. webbservrar som har fasta IP-adresser för att andra datorer som besöker dem lättare ska hitta dit. För att översätta adresser som t.ex. http://blogg.vk.se till en IP-adress så finns det s.k. ”DNS-servrar” (Domain Name System)som hjälper till med översättningen. Hur det fungerar är annan historia…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.