Rondellhastigheten igen!

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om det, som jag tyckte, märkliga att 70 km/tim var tillåtet i en av de stora rondellerna längs E12 hitom Umeå.

Så mycket reaktioner fick jag inte på inlägget, som jag hade hoppats. En väldigt nödvändig uppmaning fick jag dock och det var att jag ju inte var tungen att köra 70, även om det var tillåtet.

Nu har jag pratat med polisen i Umeå, för att få frågan kommenterad från deras håll. Beskedet jag fick därifrån var minst sagt oväntat.

Man har nämligen centralt bestämt att folk själva får bedöma on den fart som gäller längs vägen innan rondellen är "lagom". I annat fall får man själv dra ner på den. Att låta bli att med en ny skylt tala om att en lägre hastighet bör hållas, sparar pengar för Trafikverket!

Och jag som under mina dryga 50 år med körkort har trott att hastigheten på våra vägar har bestämts av sakkunniga och helt utifrån trafiksäkerhetssynpunkt! En annan sak är att jag inte alltid förstått varför maxhastigheten på vissa ställen begränsats som skyltarna visat.

Ändå har jag intalat mig att det säkert finns goda och trafiksäkerhetsmässiga skäl att att inte köra fortare än vad skyltarna anger.

Nu har alltså av ekonomiska skäl valt att inte ge bilister och andra trafikanter ett experttips om att sänka hastigheten inför och genom rondeller!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.