Umefolk och lokala band

I lördags befann jag mig i Folkets Hus från 16.45 till 01.45, där den stora folkmusikfestivalen pågick. Det var på många sätt en trevlig upplevelse, men…

Jag undrar hur länge man kan fortsätta att betala stora pengar till utifrån kommande kändisband och på sin höjd bjuda de lokala banden på en semla och inget mer. Skulle festivalen överhuvudtaget kunna bygga enbart på kändisbanden, kan man undra?

En oklar information via e-post fick många att tror att alla åtminstone skulle få en matkupong som "gage", men se det gällde tydligen bara de välbetalda, influgna banden.

Måste man ändå inte börja tänka om inför kommande festivaler? Alla spelglada lokala band riskerar att helt tappa intresset för att ställa upp gratis och utan att ens få sina kostnader täckta. Åtminstone gäller det ett par av de band, som jag är nära kopplad till.

Jag vet inte hur det står till med ett eventuellt stöd från den blivande kulturhuvudstaden Umeå. Saknas det, så borde det komma nästa år och då skulle kanske även de lokala banden åtminstone få ett mål mat som gage för sina insatser i festivalen.

Det kan väl inte vara så, att folkmusik inte är "fint" nog för den kulturhuvudstad som Umeå är på väg att bli?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.