Sommardäck nu?


Mycket kvar att nöta på här…

I går bestämde jag mig för att byta till hjul med sommardäck på vår bil och på min systers och svågers bil.

För att vara säker på att jag inte därigenom skulle bryta mot någon trafikförordning, ringde jag Polisen i går för att ta redan på vad som gällde. Den som svara där kunde inte svara på min fråga utan att först läsa på. Beskedet blev att jag måste behålla vinterhjulen på t.o.m. den 31 mars.

Självklart hade jag först försökt ta reda på vad som gäller via diverse sökningar på internet. Så här säger Vägverket/transportstyrelsen:

"Vid färd på väg under persioden 1 december – 31 mars ska vinterdäck eller likvärdig utrustning användas när det är vinterväglag".

Jag tycker inte att den formuleringen är helt otvetydig. Det som gör det oklart, menar jag, är formuleringen "när det är vinterväglag".

I dag ringde jag till Polisen i Umeå igen och fick då ett solklart besked om att det var helt ok att byta till sommarhjul i dag.

Nu är det gjort, men fortfarande är jag inte helt säker på vem hos Polisen det är som hade rätt.

5 kommentarer

  1. Anders

    Om temperaturen är helt klart på plussidan och vägarna torra och bara så borde man enligt Transportstyrelsens formulering få använda sommardäck även mellan 1 december och 31 mars?

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Niklas Björk (2012-04-01 10:59)
    Inga problem! Kan man inte köra på vinterväglag utan vinterdäck, borde man inte köra bil alls. I mer än halva mitt liv som bilägare körde odubbat. Hade helt enkelt inte råd att hålla mig med vinterdäck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.