Städa på söndag?

Snart tänker jag ta itu med städning av huset. Det är liksom min uppgift men av olika anledningar ligger jag just nu litet efter med det jobbet.

Det får mig att tänka på mina förra svärföräldrar. Några nuvarande har jag inte. De var strängt religiösa och levde med inställningen man inte skulle arbeta på vilodagen, om man nu inte hade ett arbete som krävde det.

Eftersom jag alltid har haft svårt med att inte ha något att göra, blev detta ofta ett mindre problem för mig, de gånger vi var hos dem över helger. Snöskottning, klippning av gräsmattan och tvätta bilarna, kunde till nöds godtas men inte så mycket mer.

Ofta vistades vi på svärfars fjällnära hemställe utan grannar inom syn- och hörhåll. Där gick det alldeles utmärkt att arbeta med allt möjligt från morgon till kväll även på söndagarna. Det fick mig naturligtvis att starkt undra om det mera var grannarnas reaktioner på söndagsarbete än respekt för Bibels tal om vilodagen som avgjorde förbudet att arbeta.

Av förståeliga skäl vågade jag aldrig ta upp den kontroversiella frågan med svärföräldrarna och kommer därför aldrig att få veta vad den egentliga anledningen till förbudet var.

Hur som helst är jag snart i full gång med städningen och kommer även att utföra den med gott samvete, trots att det är söndag och vilodag.

2 kommentarer

 1. Tobias

  I Bibeln står det att ”vilodagen är till för människan” inte tvärt om.
  Det många missar i dagens samhälle är ju att helgdagen inte skall ses som en belastning – då man inte får göra något, utan att det är en befrielse från vardagens tvång.

  Idag vill vi alltid ha något som förströr oss håller våra tankar på avstånd. Många får panik av att inte ha något att göra, även bara en kortare stund. TV:n som står på i bakgrunden eller ett par lurar i öronen.

  Njut av att det finns en dag som vi har gemensamt då de flesta har möjlighet att vara lediga, umgås med släkt och vänner eller ta en promenad. Sedan är det såklart inte möjligt för alla att vara lediga just på Söndagen, men då finns det någon annan dag som man har fritt.

  Jag tycker du skall ta en funderare på vad Gud hade för tanke med att ge oss detta sabbatsbud.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Läs om mitt gamla blogginlägg, så fattar du kanske vad jag är ute efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.