Portionsstorlekar

Alla som varit i USA torde ha noterat hur stora matportioner man serverar på de flesta restautanger. Hur det är på de allra finaste – och dyraste – vet jag inte, eftersom vi inte besökte några sådana.

Det är svårt att välja något från matsedeln utan att sedan upptäcka att det blev en alldeles för stor portion. Någon gång har vi påpekat detta för personalen, men då bara fått veta att "kunderna vill ha det så".

I fjol fann vi en restaurangkedja som faktiskt serverade pensionärsportioner. De var mindre och en aning billigare, men även de var så stora att man nästan fick tvinga i sig de sista bitarna. Att lämna mat på tallriken är ju något som vår generation fick lära sig att inte göra.

I dag kom vi att diskutera, varför inte också svenska restauranger kunde införa något liknande. Vi har en äldre släkting, som inte har en så god aptit, men ändå gärna äter ute. Det skulle faktiskt vara trevligare för alla, om han kunde beställa en mindre portion och då förstås också fick betala mindre för den.

Men det är inte kostnaden som är det viktiga utan i stället möjligheten att kunna slippa obehaget att inte orka med det som lagts på en tallrik.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.